Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Pohod mladih planincev PD na Nanos 18.3.2023

V okviru Planinskega krožka smo se učenci OŠ Preserje in nekaj staršev v soboto, 18. 3. 2023, podali na Nanos. Zjutraj nas je pričakalo sonce, ki nam je delalo družbo ves dan. Tega smo bili še toliko bolj veseli, saj smo prejšnji izlet morali odpovedati zaradi slabega vremena.

Izleta smo se udeležili v sodelovanju s PD Podpeč-Preserje, pridružila se nam je tudi skupina učencev Planinskega krožka OŠ Brezovica.


Z avtobusom smo se odpeljali do Razdrtega, od tam naprej pa smo šli vsi dobre volje peš. Pot je bila razgibana – čez travnik, skozi gozd, čez skale, po cesti, skratka vsega po malem. Najbolj je bilo seveda zabavno plezanje čez skale. Vmes smo imeli krajše postanke za mini okrepčilo. Prvi daljši postanek je bil pri cerkvi sv. Hieronima, saj je v želodčkih že krulilo. Nato smo se še malo potrudili po poti navkreber vedoč, da je cilj že zelo blizu. Nekaj najbolj zagnanih učencev in staršev (seveda z vodnikom na čelu) se je tik pod vrhom odločilo na hitro osvojiti še vrh Grmada (1207 m), kjer smo vestno žigosali Planinske dnevnike, potem pa pohiteli za preostalo skupino na vrh do Vojkove koče. Na jasi pod kočo je postavljenih veliko klopi in miz, kjer smo si odpočili, spraznili nahrbtnike in veselo poklepetali. V kočo ni bilo možno vstopiti, ker jo prenavljajo, je pa zato na dvorišču postavljen kontejner, kjer se da kupiti kaj za pod zob.


Odpravili smo se še na najvišji del, na Plešo, kjer smo bili nagrajeni z enkratnim razgledom. Malo je sicer tudi pihalo, ampak to sodi zraven, saj smo le bili na kraški planoti.


Pot navzdol je minila hitro, tako da smo bili kmalu spet na parkirišču pri avtobusu, od koder smo se veseli in zadovoljni odpeljali proti domu. Veselimo se že prihodnjega izleta, ko se bomo podali na Slavnik.



Andreja Košir, mentorica OŠ Preserje


Fotografije Marijan Božeglav in Janko



Oglejte si tudi