Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
2°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

AGENCIJA ZA VARNOST PROMETA VABI K UDELEŽBI NA BREZPLAČNIH WEBINARJIH IN SPOMLADANSKIH AKTIVNOSTIH ZA MOTORISTE

Za varen začetek motoristične sezone se je potrebno psihofizično pripraviti in poskrbeti za brezhibno delujoče motorno kolo. Agencija za varnost prometa zato vabi motoriste in mopediste, da se udeležijo dveh spomladanskih webinarjev, obnovijo znanje in pridobijo nove koristne informacije. Med marcem in majem Agencija v sodelovanju s partnerji vabi tudi na vrsto praktičnih dogodkov, kjer motoristi in mopedisti lahko pridobijo dodatne veščine in tako poskrbijo za suvereno in varno prevožene kilometre v sezoni. Junija bo potekala projekcija dokumentarnega filma Motorist, ki bo pospremljena s priporočili v okviru akcije Varno v poletje.

Prvi webinar bo potekal v četrtek, 7. marca 2024 ob 18. uri. Priznani strokovnjak in dolgoletni motorist red. prof. dr. Tomaž Tollazzi bo osvetlil ključne dejavnike tveganja in samozaščitno, odgovorno ravnanje voznikov enoslednih motornih vozil s poudarkom na varnosti dostavljavcev zadnjega kilometra (ang. last-mile-delivery professionals je izraz, ki se uporablja tudi za dostavljavce, ki svoje delo opravljajo z uporabo enoslednega motornega vozila). Zaradi narave dela so v prometu zelo izpostavljeni, z višjimi tveganji za udeležbo v prometnih nesrečah. Webinar bo potekal v sodelovanju s slovenskim partnerjem v projektu SaferDeli, Fakulteto za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.
Prijave že potekajo preko spletne povezave: https://shorturl.at/JLV06.


Drugi webinar bo potekal v četrtek, 11. aprila 2024 ob 18. uri. Pripravili smo teme, ki bi jih moral poznati vsak motorist:
-        Prva pomoč skozi praktične izkušnje enega najizkušenejših motoristov-reševalcev pri nas – Danijel Andoljšek
-        Najpogostejši miti motociklizma - koliko jih je z vami na vsaki vožnji? – Luka Žunec, strokovni sodelavec AVP in trener varne vožnje
-        Cesta – kako najbolje (in najvarneje) skozi ovinke in zakaj je to pomembno – Igor Mihajlik, zunanji sodelavec AVP in trener varne vožnje
-        Premierna predstavitev novih video-vsebin za motoriste: top 4 elementi motorja, ki bi jih moral znati preveriti/nastaviti vsak motorist
Prijavnica bo na voljo konec marca, ko bodo znani tudi datumi in lokacije praktičnih dogodkov in delavnic. Tretji webinar je predviden v juniju, ko bo nekaj dodatnih nasvetov pred glavno sezono dopustov, pospremljenih z ogledom dokumentarnega filma Motorist, študenta AGRFT Dragana Vukovića.

Motoristična sezona se še ni povsod povsem začela, zato je potrebno upoštevati, da je asfaltna površina hladnejša in ponekod posuta s peskom in drugimi materiali. Vse to predstavlja tveganje za zdrs, zato Agencija za varnost prometa svetuje, da vožnjo prilagodite specifikam začetka sezone. Prav tako nas drugi vozniki motornih vozil še ne pričakujejo, zato sta vidnost (odsevna oblačila, prižgane luči) ter defenzivna vožnja ključna za varen prihod na cilj. V tem času je sonce še nizko, takšno bleščanje pa lahko hitreje in močneje zaslepi nas ali druge udeležence, kar je potrebno predvideti vnaprej. V zimskih mesecih psihofizična pripravljenost za vožnjo motorja pojenja, zato naj motoristi zahtevnost prilagajajo, dolžino voženj pa podaljšujejo, postopoma.

Agencija za varnost prometa želi vsem udeležencem v prometu varno in srečno vožnjo.

Oglejte si tudi