Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Creatusov intervju z umetniško dušo - Andrejo Majhen

Drugi Creatusov intervju je posvečen osebi s spretnimi rokami in pravljičnimi idejami. Andreja je že od nekdaj rada ustvarjala, kakšnih deset let nazaj pa se je odločila svoj dar nekoliko bolj zares deliti tudi z drugimi. V vseh teh letih je s pravimi kreacijami v obliki voščilnic in čestitk obogatila marsikateri že tako poseben dan, saj so bile to običajno prave male skulpture, ki so svoje mesto našle na vidnih mestih v domovih obdarjencev. A Andreji ustvarjalna žilica ni dala miru, zato je svoj »repertoar« razširila na številne druge izdelke – od pustnih mask do dekoracij za dom.

 

Andreja, vsaka tvoja nova stvaritev je neprimerljiva s predhodnimi. Zdi se, kot da je prav vsaka narejena s povsem določenim namenom ali za povsem določeno osebo. V tvojih izdelkih ni zaznati »manufakture«, zgolj unikatnost.

Andreja: Hvala za vse komplimente. Mislim, da imam ustvarjanje položeno kar v gene, saj so bili moji predniki vešči ročnih spretnosti: frizerke, šivilje, krojači … in še marsikaj. Kot otrok sem opazovala vse te in še druge veščine ter se čudila, kako iz kosa blaga nastane obleka in kako iz navadnega čopa las zraste pričeska za ples. Prav zares najbolj uživam, ko imam pred sabo kos belega papirja in na njem pustim svoje sledi. Se zgodi, da površino 5x5 cm barvam celo uro, to je moj “happy place” (kotiček sreče; op.a.). 

 

Kdaj si svoj dar za estetiko prelila v prakso? Kje si se naučila uporabe množice materialov, pripomočkov in spretnosti, ki jih zahtevajo tvoji izdelki?

Andreja: Kot otrok sem deževne nedeljske dopoldneve preživela v sobi tetke Merči. To je bila drobna ženička z vrhunskim šiviljskim talentom. Brskala sem po njenih omarah in iz ostankov blaga, trakcev, vrvic in gumbkov kreirala oblačila za svojo punčko. Morda mi je prav ona predstavila svet skladnosti. Ko me je mami spustila za štedilnik, sem z očetovo pomočjo, da nisem plezala po visokih omarah, začela s pripravo sladic. Tu se je izkazala njegova natančnost, saj so sladice pod njegovim vodstvom lepo uspevale. Do dostopa do interneta, kot ga imamo danes, sem prelistala vsako revijo na temo ustvarjanja, ki mi je prišla pod roko, sedaj pa ob jutranji kavici po spletu brskam za novimi idejami in tehnikami. In včasih si nalijem res veliko skodelico kave ;-)

 

Na tvoji spletni strani Mavrične ideje je ob tvoji podobi zaslediti še en nasmejan obraz. Predvidevam, da je to hči. Kot podmladek ali »partnerka v zločinu«?

Andreja: To je fotografija izpred skoraj 10 let, ko mi je Miha postavil blog in sva morali tisti trenutek pripraviti fotografijo. V začetku je bilo mišljeno, da bo hči delila svoje risbice in druge izdelke s prijateljicami. Otroci so našli druge povezovalne poti, blog pa je ostal meni. Bi rekla, da sva “partnerki v zločinu” saj si je vsaka našla svoje mesto v ustvarjalnem svetu, veliko sodelujeva in si “posojava” kritično oko.

 

December je. Mesec, ki nam vsako leto dovoli, da verjamemo v nekaj več. V nekaj pravljičnega in morda vsaj na prvi pogled nedosegljivega. Zagotovo v zavihanem rokavu skrivaš kakšno tako željo za naše bralce?

Andreja: Moja želja je, da  bi vsak zase našel  trenutek dneva, ko bi se počutil lepo sam sabo. 

 

 

 

Creatusova rdeča nit

 

Za konec še nekaj vprašanj, ki bodo tistim, ki te še ne poznajo, Andrejo predstavili iz malo drugačnih zornih kotov.

 

  1. Kje bi živela, če bi lahko živela kjer koli?   

Andreja: Tukaj in zdaj, brez včeraj in jutri.

 

2. Kaj ti pomeni beseda »svoboda«? 

Andreja: Na belem papirju pustiti sledi.

 

3. Ali obstaja znana oseba (iz preteklosti ali sedanjosti in s katerega koli področja), za katero bi lahko rekla, da je tvoj vzor/idol in zakaj? 

Andreja: Vem, da mi je vsak človek, ki sem ga srečala, ponudil izkušnjo.

 

4. Če ne bi bilo ovir, če bi ti bilo vseeno, kaj bodo rekli ljudje, kaj je tisto, kar bi »ušpičila« za svojo dušo? 

Andreja: Hihihi, raje ne začnem pisati, ker ne vidim konca …;-)

 

Andreja bo nekaj svojih »čarovnij« v prazničnem duhu delila tudi z vami. V četrtek, 3. decembra 2020, se ji ob 18. uri lahko pridružite ob izdelavi volnenih smrečic. Brezplačna delavnica bo potekala v živo preko FB strani Zavoda Creatus. Za delavnico potrebujete: 

 

- podlogo za rezanje, 

- olfa nož, 

- škarje, 

- karton, 

- svinčnik, 

- ravnilo, 

- zobotrebce, 

- lepilno pištolo, 

- tekoče lepilo, 

- volno ali drugo prejo in 

- drobne okraske (perlice, bleščice ...).

 

Se vidimo ob prazničnih smrečicah :-)

 

 

Zapisala: Mojca Pristavec Đogić

Oglejte si tudi