Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
15°C
TOR.
22°C
15°C
Oceni objavo

40. obletnica aktivnega delovanja Folklorne skupine Rožmarin iz Vnanjih Goric

Decembra 1981 je bila ustanovljena folklorna skupina v Vnanjih Goricah. Gospa Magdalena Pezdir je prevzela folklorno sekcijo, ki je kasneje postala mentorica in predsednica folklorne skupine. Prvi umetniški vodja je bil Borut Mavsar, ki je postavil odlične temelje vodenja vaj in nastopov, tako s strokovnega kot tudi z družabnega vidika. Pristop in metode izvajanja vaj, učenja tehnike korakov in vodenje ter koordinacijo nastopov smo prevzeli prav od Boruta in jih uporabljamo še danes.

V najboljših časih folklorne skupine (prvih deset let) je bilo v skupini za dve polni postavi plesnih parov in še kakšna rezerva bi se našla. Za uvrstitev na nastop je bila zahtevana prisotnost od 95 - 100 %. Kdor ni dosegal zahtevane prisotnosti na vajah, ni plesal na nastopu.

Prvi harmonikar je bil naš sovaščan Tomaž Novak. Njegov talent in vrhunsko znanje igranja diatonične  harmonike je pripomoglo k prepoznavnosti skupine v tistem času.

Prve nastope je skupina izvajala v izposojenih nošah oziroma kostumih, kasneje pa je gospa Magdalena Pezdir iz leta v leto šivala nove in nove kostume. Danes se skupina lahko pohvali z naborom prekmurskih, belokranjskih, štajerskih, dolenjskih, gorenjskih, krakovskih, tržaških, istrskih kostumov, mestnimi kostumi iz začetka 19. stoletja in kostumi za ljudske godce, za Marostarske Štoplce.

Skupina je v vseh teh letih s številnimi nastopi doma in v tujini s ponosom in veseljem predstavljala Slovenijo s slovenskim ljudskim plesnim izročilom. Nastopajoči so na gostovanjih doma in v tujini doživeli veliko lepega, spoznavali tuje plesne skupine, njihove plese, pesmi, običaje in navade. Vsem članom je folklorna skupina nudila veliko veselja in zadovoljstva.

Evidenca kaže, da v vseh teh letih skupina beleži preko 750 nastopov, plesalo in zamenjalo pa se je preko štiristo plesalcev.

Praznovanje 40-letnice folklorne skupine Rožmarin bi moralo biti že pred dvema letoma, a je epidemija žal to preprečila. Kljub temu se člani folklorne skupine še bolj zavzeto pripravljajo na celovečerni nastop, ki bo v petek, 14. aprila 2023 in soboto, 15. aprila 2023 ob 19.00 uri v Domu krajanov Vnanje Gorice.

Plesalke in plesalci, glasbenice in glasbeniki in vodstvo folklorne skupine Rožmarin vabijo vse občane, krajane in prijatelje slovenskega ljudskega plesnega in glasbenega izročila, da s svojim obiskom na celovečernem nastopu počastijo štiridesetletno delovanje Folklorne skupine Rožmarin.

Še enkrat vsi lepo povabljeni na celovečerna nastopa pod naslovom: »Od koliščarjev do tanga«.

Oglejte si tudi