Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Novi uspešni sekciji

V KUD Kosec ne počivajo na lovorikah nekdanjega dela. Ustanovili so dve novi sekciji, ki sta se razcveteli v zadnjih dveh mesecih ter tako odprli nove poti za razvoj kulture v občini.

»Skriti v varni temi gledališke dvorane, med smehom, ki nam zaradi duhovitega igralca na odru sili na usta, vse prevečkrat pozabljamo, da je še tako zabavna in lahkotna predstava, za katero se zdi, kot bi nastajala sproti, iz veselja igralcev ob nastopanju na odru, vedno plod trdega večmesečnega dela, porojenega iz strasti, nepredvidljivosti in sodelovanja,« pravijo v Koscu, kjer so nedavno ustanovili novo gledališko sekcijo. Kot nam je povedala njihova predsednica Anica Vengust, to obiskuje 11 ljudi. Vloge so večinoma že razdeljene, udeleženci pa vestno in skrbno snujejo gledališko predstavo. Pri razvijanju njihovih gledaliških potencialov jim pomaga mentor Jože Čamernik, ki mu v društvu ob tej priložnosti želijo veliko uspehov pri ustvarjanju in novih izzivih. Nepoklicno ljubiteljsko gledališče predstavlja pomemben del gledališke ustvarjalnosti v slovenskem kulturnem prostoru, česar se zavedajo tudi v Koscu. Kljub temu da je po podatkih Zveze kulturnih organizacij Slovenije okrog devetsto ljubiteljskih gledaliških sekcij in devet profesionalnih gledališč, se ljubitelji kulture gledaliških predstav ne naveličajo. V Koscu so nam še povedali, da želijo posameznikom dati možnost za izkoriščanje svojih potencialov, piljenje glasu, govorice telesa, nastopa in samozavesti. To so vrline, ki vsakemu posamezniku v življenju pridejo precej prav in se jih je v zrelejših letih težje naučiti, pa pravi njihov mentor Čamernik.

Fotografija postaja del našega vsakdana. Z razcvetom digitalnih medijev je postala dostopna praktično vsakomur, tudi zaradi razvoja pametnih telefonov, ki vedno bolj nadomeščajo fotoaparate. Zato ni presenetljivo, da so v KUD Kosec ustanovili tudi fotografsko sekcijo. Kot nam je pojasnila Anica Vengust, so želeli ljubiteljem fotografije in novih znanj, željnim amaterskim fotografom ponuditi možnost, da spoznajo to čudovito umetnost. Fotografija pove več kot tisoč besed, v fotografsko oko lahko za vedno ujamemo neprecenljive trenutke. Fotografiramo vedno in povsod, marsikdaj pa smo po ogledu fotografij nezadovoljni. Udeležencem fotografske sekcije se slednje najverjetneje ne bo več dogajalo tako pogosto, saj jih je pod svoje okrilje sprejel profesionalni fotograf, ki je z njimi delil dolgoletno in bogato znanje. S skrivnostmi fotografske opreme, delovanjem fotoaparata, nastavitev le tega, kompozicijo fotografije in med drugim zajemom motiva je udeležence spoznaval fotograf Janez Tarman, ki se poklicno ukvarja z naravoslovno fotografijo. Njegovo v objektiv ujeto izjemno zgodbo o šakalih so objavili svetovno znani mediji, National Geographic, BBC Wildlife, New York Times in drugi. Ljubiteljski fotografi so po uvodnih teoretičnih urah v učilnici fotografske veščine urili na prostem v naravi. V fotografski objektiv so lovili krhki močvirski tulipan, se odpravili v Retovje ter na Sveto Ano, kjer so tik pred sončni zahodom fotografirali čudovito Ljubljansko barje. Tečaj je udeležencem odprl oči in jih naučil na svet okoli sebe ter fotografijo gledati z drugega zornega kota, udeleženci pa so z navdušenjem srkali vse znanje, ki ga je delil z njimi poznavalec. V Koscu se Tarmanu zahvaljujejo za nesebično predajanje znanja ter mu želijo še veliko izjemnih fotoulovov.

 

V. L.

Oglejte si tudi