Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

"Naj vam ne bo nerodno!"

»Naj vam ne bo nerodno, mi smo tukaj za vas!«


Projekt Prostofer smo predstavili že v februarski številki, ko se je projekt v naši občini začel odvijati. V tem času je opravil že kar nekaj prevozov, kljub temu, da so bili le ti zaradi ukrepov omejeni na le nujne vožnje. Vidno je, da se je projekt dobro začel in pričakuje se, da bo v prihodnjih mesecih še bolj zaživel. Na Brezovici je trenutno sedem voznikov prostovoljcev.


Prostofer je projekt zavoda Zlata mreža. To je vseslovenski prostovoljski projekt za mobilnost starejših. Povezuje starejše osebe, ki potrebujejo prevoz in ne zmorejo uporabljati javnih in plačljivih prevozov. Prostovoljni šoferji so starejši aktivni vozniki, ki radi priskočijo na pomoč.

Eden izmed naših sedmih prostoferjev, Milan Smrtnik, z veseljem opravlja prevoze in pomaga ljudem. Poudarja, da ljudem ne sme biti nerodno poklicati za pomoč in prevoz. Prostoferji so tukaj za njih, da jim pomagajo, saj z veseljem sodelujejo in pomagajo eden drugemu. Ko šofer potrebuje avto, ga prevzame pred občino. Avto je razkužen, prezračen, v avtu vsi nosijo maske - za vse je poskrbljeno. Kljub temu, da je bilo delovanje deloma omejeno, so bili nujni prevozi omogočeni tudi med strožjimi ukrepi. »Ni mi problem sodelovati v tem odličnem projektu, ker vem, kako je starejšim ljudem. So brez prevoza, izpita in težko gredo sami. Mi smo malo mlajši in jim lahko pomagamo,« pravi Milan. Če le lahko avto nekje varno pusti, tudi pospremi starejše, če potrebujejo pomoč. Z veseljem bo še naprej opravljal to nalogo in vabi starejše, naj se opogumijo in uporabijo to možnost prevoza.


Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati. Če potrebujete prevoz, pokličite na telefonsko številko 080 10 10, ki je na voljo občanom vsak delovni dan od 8. do 18. ure. Prosijo le, da si prevoz zagotovite vsaj tri dni prej.

Eva Povirk

Oglejte si tudi