Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
30°C
17°C
SOB.
32°C
16°C
Deli

Prvo tromesečje v občinskem društvu mladih in družin

V nadaljevanju je predstavitev mesečnih poudarkov aktivnosti, ki so vodilo in spodbuda za delovanja društva že 28. leto. So pa tudi povabilo vsem, da gradimo prijateljstvo z vsemi sosedi vsepovsod kjer živimo, se gibljemo in delamo.

 

Januarja pregledujemo narejeno in sprejemamo nove načrte

Od osamosvojitve Slovenije naprej, je vsako leto v januarju poudarek na pogledu opravljenega in sprejemanju načrtov za naprej, tako kratkoročno (letno), kot tudi za več let.

Organizirano delovanje mladih v skupno dobro sega daleč nazaj. Za delo v skupno dobro nas je že v tretjem in četrtem razredu spodbujal učitelj Rado Šturm. Leta 1972 smo ob cestah pobirali staro železo in ga prodali na odpadu ter tako znižali stroške šole v naravi. Leta 1974 pa smo sami spremenili krajevno smetišče v Predalah v otroško igrišče. Od takrat dalje so Brce in je Veliki Vrh prijazen kraj, ne le za mladino, pač pa vedno tudi za družine. Prav zaradi tega nam je dobrotnica Matičkova Mici, sestra usmiljenka, Koleta Marija Klemen podarila posestvo sredi vasi z željo, da bi bil v korist kraju. Leta 1992 smo domačijo poimenovali Ašičev dom, saj je takrat rodil v večnost stiški pater, ki so ga poimenovali za zeliščarja prejšnjega stoletja. Mariji Klemen podobna dobrotnica pa je tudi njena sestra Aleta Pavla Klemen, saj so po njej poimenovani dom na Frankolovem pri Celju. Tako bo od letos dalje Ašičev dom tudi dom Marije Klemen.

Prvi sedež mladih je bil pod odrom Doma krajanov Vnanje Gorice, ko je bil oder in dvorana še skladišče tovarne Ilirija. Mladi smo pomagali pri prenovi doma krajanov in za nagrado dobili poplavljeno klet tam kjer je sedaj nad njo frizerski salon in nam je potem, ko smo iz nje izčrpali vodo, jo osušili in uredili, več let dobro služila za skupno preživljanje prostega časa in kovanje novih načrtov. Ob osamosvojitvi je dozorelo spoznanje, da je razvoj naših krajev največ odvisen od vseh nas samih. Da pa bi bili pri tem delu uspešnejši, smo se v Vnanjih Goricah, v letu 1990 mladi organizirali v Projekt prenove naselij in izboljšanja zaupanja med vsemi ljudmi (na državnem nivoju: Vrnimo življenje v slovenske vasi). V okviru tega smo izpostavili velik pomen obstoječih društev, ustanov in skupnosti ter pomagali pri ustanavljanju mnogih novih, praktično na vseh področjih in v vseh naseljih občine.  To potrjuje tudi sedanja starost mnogih društev, ki se približujejo tridesetim letom.

Prej so sledili navodilom iz občine, sedaj uresničujemo pobude posameznikov, družin in zaselkov

Nekoč, v Jugoslaviji je bila organiziranost zato, da je država preko občin in KS nadzirala ljudi. Mi pa izhajamo iz dejstva, da naj vsaka oblika druženja na svoj način koristi tam živečim ljudem in v življenju je res najlepše tam, kjer vse oblike organiziranih skupin sodelujejo od spodaj navzgor, med seboj podobno, kot uigrani igralci v športni ekipi. Naš cilj pa je ta, da je urejeno naselje zunanja slika sožitja vseh tam, živečih ljudi! V tem smislu nam je uspelo povezati med seboj ustanove in največja društva. Že leta 1991 nas je na Gulču povezal Sveti Florjan in to še vedno traja! Velike zasluge za to imajo gasilska društva, župnija, FS Rožmarin in vsa druga društva, v katerih delujemo, vsak na svoj način tudi mladi, srednja generacija in starejši. Določene aktivnosti društva se torej odvijajo v skupnih objektih (kulturni, gasilski, zadružni, prosvetni, cerkve… šole). Večina aktivnosti pa je od ustanovitve društva 1993. leta dalje locirano na za ta namen dodeljeno posestvo s hišo, center, otroško igršče in poligon. Ta specifična lokacija BRCE (Barjanski Raziskovalni Center Evrope) in dejavnost se od takrat dalje vedno potrjuje za pravilno in najboljšo rešitev. Pomembna je tudi ohranitev in razvoj sedanjih dejavnosti mladih in po srcu mladih, ki tako s spoznavanjem vseh drugih aktivnosti, nadgrajujejo nekdanje kmetovanje in dopolnilno rokodelstvo ter ob tem odkrivajo tudi svoje talente.

Februarja si prizadevamo za izboljšanje medsebojne kulture na vseh področjih

V tem smislu je od osamosvojitve Slovenije naprej, je vsako leto v februarju poudarek na kulturni dediščini in predvsem na izboljšanju medsebojne kulture ter spodbujanju prave modrosti pri razločevanju med kulturo in nekulturo. Pomemben namen in cilj je preventiva proti alkoholu, kajenju in drugim nevarnim substancam, redno kakovostno in inovativno preživljanje prostega časa, spodbujanje celostnega razvoja mladostnikov in družin, neformalno izobraževanje za življenje, spodbujanje k strpnosti, nenasilju med in nad mladimi ter do vseh drugih in narave, spodbujanje kreativnega ustvarjanja mladih in mladinsko ter družinsko prostovoljno delo, ki zavrača alkohol, kajenje in druge nevarne substance ter škodljive zasvojenosti.

Prav zaradi zgoraj naštetih ciljev, so aktivnosti mladih in družin tudi nemoteče za sosede ter druge ljudi. Odkriva in obnavlja pa tudi modrostne izkušnje naših prednikov. V aktualni časovni stiski so dobrodošli potenciali tudi v vaši domači soseščini, domačem naselju, torej v naši občini, na katere vedno povabimo mlade ter njihove družine iz občine in od drugod. Samo starši in mladina brez pomoči lokalne skupnosti pa vedno ne moremo zagotoviti vseh potrebnih materialnih pogojev za kvalitetnejše društveno delo v skupno korist.

Marec je zadnji čas, da uredimo zelene površine, preden zrate listje in trava

Od osamosvojitve Slovenije naprej, je vsako leto v marcu poudarek na naravni dediščiniin urejanju okolja preden se narava prebudi, zraste listje in trava ter ima divjad mlade. Urejeno okolje je zunanji pokazatelj stanja duše ljudi, ki tam bivajo ali se gibljejo.

Seveda je najbolje, da ne člakamo na marec in smeti poberemo takoj, ko jih zagledamo in odložimo v pravi kontejner. Če pa jih je preveč, pokličemo medobčinsko inšpekcijo na: 01 320 55 59. To, da je primern čas za take čistilne akcije takrat, ko narava počiva, ponavljajo vsi, ki jim je narava blizu. Skregani z narano in zdravo pametjo pa vlečejo čistilne akcije v čas, ko je že vse na novo zaraščeno. Je pa tudi res, da je vendarle bolje pobirati pozno spomladi, kot pa nikoli. Se pa človek vpraša kakšni so tisti ljudje, ki še vedno prezbrižno vsepovsod odmetavajo lastne odpadke?

V sredo 21.3. ob 57. Sosedovem dnevu (pomladnem enakonočju), pa smo bo ob primernem vremenu povabljeni na kolesarjenje v okviru projekta SLO kolesari 2018. To je začetek kolesarske sezone, ki pri nas traja do jeseni saj se potrdilo o sodelovanju lahko dobi tudi kasneje.

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna