Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Odprtje Krožne planinske poti Pentlja

V petek, 4. oktobra, so se ob 13. uri pred občinsko stavbo v Brezovici zbrali ljubitelji pohodništva. Krožna planinska pot Pentlja je uradno odprta.

Pot, ki je dolga dobrih 80 km, je plod sodelovanja med Občino Brezovica in Planinskim društvom Podpeč - Preserje. Nastala je z namenom, da pohodniki spoznajo naravne lepote, kulturne danosti in druge zanimivosti te barjanske pokrajine.

Zbrane na uradnem odprtju je pozdravil župan Občine Brezovica Metod Ropret, ki je povedal več o samem projektu. Govor je imel tudi Rudi Bevc, predsednik omenjenega društva, ki je poudaril pomen poti v današnjem času, ko smo vsi večino časa pred ekrani in hkrati največkrat v sedečem položaju. Posebna zahvala gre članu društva Francu Mačku, ki je žrtvoval ogromno svojega časa in nasploh prevzel veliko breme za uresničenje projekta.


Krožna planinska pot Pentlja popotniku ponuja marsikaj na ogled, saj vodi od neokrnjene narave do vasic, kjer se podeželje sreča z mestnim utripom. Na poti boste videli najmanjše presihajoče jezero v Ponikvah, lepote krajinskega parka »Ljubljansko barje«, najgloblje jezero v Sloveniji v Podpeči, planoto Rakitna s čistim zrakom, kjer se nahaja mladinsko klimatsko zdravilišče, se povzpeli na najvišji vrh na ljubljanskem barju, doživeli čudovit razgled po barju in na prestolnico s hribčka svete Ane ter še mnogo drugega.

Pentlja je dobila takšno ime, ker ima obliko dveh krogov, ki se stikata v centru v Podpeči. Trasa je označena s planinsko Knafelčevo markacijo in na določenih točkah poteka tudi po ozemlju sosednjih občin. Razdeljena je na 18 odsekov, na koncu vsakega pa se nahaja kontrolni žig, da lahko pohodnik potrdi prehojeno pot. Tisti, ki boste zbrali vse žige, boste dobili spominsko značko.

Sedaj pa hitro na pot!

Tamara Želimorski

Oglejte si tudi