Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Letošnji nagrajenci priznanj Občine Brezovica

4. oktober 1994. Dan, ko je bila ustanovljena občina Brezovica. Vsako leto se ob tem dnevu spomnimo pomembnih dogodkov in ljudi, ki so na svoj način gradili, razvijali ter kulturno bogatili občino in njene prebivalce. Letos, žal, prireditev ob občinskem prazniku ni bilo. Izjema je bila podelitev priznanj Občine Brezovica, ki se je odvila v ožjem krogu, v Modri dvorani na Brezovici, v ponedeljek zvečer. Najbolj zaslužni občani so Roman Tomc, Marko Istenič in Janez Kovačič.

 

»Razvoj lokalne skupnosti temelji na ljudeh. Ta razvoj, podoba, prijaznost, je odvisen od tega, kako se vanjo vključujete vsi ostali občani. Občinski praznik vsako leto tradicionalno obeležujemo s slovesnostjo, na kateri poskušamo izkazati svoje spoštovanje tistim, ki s svojim nesebičnim prizadevanjem pomagate soustvarjati občino lepšo, boljšo, prijaznejšo. Vi trije, ki danes sedite tukaj, zagotovo sodite med te ljudi,« je župan občine Brezovica Metod Ropret povedal v uvodnem nagovoru. Poudaril je, da kljub okrnjeni izvedbi letošnjih prireditev ob občinskem prazniku, podelitev priznanj ni nič manj slovesna kot prejšnja leta. Nagovor je zaključil z zahvalo: »V mojem imenu in v imenu občinske uprave vam iskreno čestitam, se zahvaljujem in verjamem, da bomo v prihodnosti še imeli prihodnost sodelovati.«

 

Priznanje Občine Brezovica je prejel Roman Tomc. Že dolga leta je namreč aktiven na več področjih v naši občini. V KS Brezovica je aktivno sodeloval pri vzdrževanju komunalne infrastrukture, delovanju krajevnega vodovoda in delovanju ŠD Radna. Velika ljubezen mu predstavlja pohodništvo. Že vrsto let je član različnih planinskih društev, zadnja leta je tudi član našega PD Podpeč-Preserje, kjer je prevzel naloge markacista. Vsem je poznan po rednem obiskovanju poti po brezovških hribih. Vedno skrbi za čiste in varne poti proti Debelemu hribu in Gradišču. Po naravni ujmi z žledom je poti očistil in uredil, da so postale prehodne in varne. Zadnje dve leti pa je svojo življenjsko energijo posvetil pripravi in označitvi nove Brezoviške krožne pohodne poti imenovane »Pentlja«, ki poteka po naši celotni občini. Zasluga, da je postala pot prepoznavna, lepo označena, gre prav gospodu Romanu. 

 

Priznanje Grb Občine Brezovica je prejel Marko Istenič. Bil je predsednik KS Vnanje Gorice od leta 2002 do leta 2014. prav v tem času se je izvajala največja investicija v KS Vnanje Gorice in sicer izgradnja kanalizacije. Marko Istenič je na tem projektu odigral zelo vidno vlogo, saj je vseskozi aktivno sodeloval pri pridobivanju služnostnih pogodb ter v nadaljevanju pri sami gradnji. Ogromno prostega in službenega časa je žrtvoval za sodelovanje z občani in usklajevanju same gradnje, ki je zahtevala prisotnost dneve med gradnjo. Marko Istenič je tudi od mladih nog zelo aktiven v gasilskih vrstah. Svoje znanje in požrtvovalnost je prenašal na vseh večjih intervencijah v naši občini. Je aktiven v Gasilski zvezi Brezovica in tudi na nivoju Gasilske zveze Slovenije. 

 

Janezu Kovačiču je bil dodeljen naziv častnega občana Občine Brezovica. Akademski slikar se je rodil 24. februarja 1942 na Rakitni. Sedaj že vrsto let živi in ustvarja na Brezovici, kjer si je ustvaril dom. Janez Kovačič je neposreden, človeško topel in široko razgledan intelektualec, ki mu je likovna umetnost osrednji način življenja. Že kot mlad fant je kazal izjemni talent za risanje in slikanje. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1968. več let je svoj talent izpopolnjeval v Nemčiji. Ob delu je leta 1975 opravil podiplomski študij v Ljubljani. Svoje znanje je 25 let prenašal na mlajše rodove na Srednji medijski in grafični šoli v Ljubljani. Ukvarja se s slikarstvom, grafiko, restavriranjem, izdelavo vitražev in tudi vodenjem likovnih delavnic. Od prve samostojne razstave leta 1972 se jih je zvrstilo preko 200. eno svojih stalnih zbirk ima tudi v Modri dvorani na Brezovici, kjer občinske prostore krasi 20 likovnih del slik velikega formata, ki jih je Kovačič občini podaril tri leta nazaj. V sklopu prireditev ob občinskem prazniku tudi vsako leto vodi strokovno komisijo »Ex Tempore« in s tem veliko pripomore k promociji naše občine, ter neuveljavljenih slikarjev. Sodeluje tudi z drugimi društvi naše občine in je ugleden član naše družbe.

 

Nagrajencem iskreno čestitamo in jim želimo veliko zagnanosti in dobrih del tudi v prihodnje.

Eva Povirk

Oglejte si tudi