Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Kurjenje odpadkov

Onesnaženost zraka se je v zadnjih letih zaradi prizadevanja okoljevarstvenikov vsekakor zmanjšala, posledično pa se je izboljšala tudi kakovost zraka. Zavedamo se, da je kurjenje odpadkov prepovedano, pa vseeno marsikdaj opazimo kurišče v bližini našega doma. Težava ni samo v takšnih kuriščih, ampak tudi pri kurjenju iz malih kurilnih naprav. Izpusti delcev iz takšnih naprav so v Sloveniji glavni vir slabe kakovosti zraka. Kurjenje gorljivih odpadkov je zelo škodljivo za naše zdravje, kot tudi za zdravje naših sosedov in bližnjih občanov. Slovenija se v Evropski uniji namreč uvršča med države z bolj onesnaženim zrakom.


Za ogrevanje uporabljajmo le goriva, namenjena za posamezno kurilno napravo. Odpadna motorna ali druga olja, kemično obdelan les, plastika in podobni odpadki, ne sodijo v kurilne naprave. Pri kurjenju le teh poleg izpustov v zrak škodijo tudi dimniške saje in pepel. Kakovost zraka bo boljša, če poskrbimo za redno vzdrževanje kurilnih naprav ter v primeru ogrevanja z lesom zagotovimo primerno suho gorivo in pravilno rabo peči. Neustrezno kurjenje se ob prijavi očividcev tudi zakonsko kaznuje.


Plini in delci, ki nastajajo pri kurjenju odpadkov, vstopajo v naš organizem z dihanjem, preko kože, lahko pa tudi z uživanjem onesnažene hrane in vode. Na nekatere to vpliva takoj, na druge pa šele skozi leta. Vdihavanje škodljivih delcev povzroča takojšne draženje dihalnih poti in pljuč, prizadene pa tudi druge organe. Po svetu onesnaženost zraka skrajša življenjsko dobo za povprečno dve leti.


Gorljive odpadke ločujmo, da se ponovno uporabijo. Ne kurimo jih v kurilnih napravah, niti na prostem. V naši občini imamo zato urejene tudi zabojnike za smeti in ekološke otoke, prav tako se odpadke lahko pelje na smetišče. Glede na to, da je kurjenje poleg prometa največji onesnaževalec zraka, česar zaradi lokacije občine Brezovica, ki ima močan pretok prometa, dodatno onesnaževanje zaradi kurilnih naprav naš zrak toliko bolj bremeni.

V zadnjem letu dni, ko tudi več ljudi dela od doma, se vpliv onesnaženega zraka toliko bolj opazi in občuti, zato ravnajte odgovorno.


Eva Povirk

Oglejte si tudi