Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Ženski pevski zbor Brezovica praznuje 20 let

Ženski pevski zbor Brezovica je v soboto, 22. oktobra, s slavnostnim koncertom obeležil jubilejno obletnico, saj je minilo že 20 let odkar so pevke prvič stopile pred publiko. Pred nabito polno Brezovo dvorano v OŠ Brezovica so odpele slovenske ljudske in umetne pesmi, potekala pa je tudi podelitev Gallusovih priznanj.
Že dvajset let nastopajo na krajevnih in občinskih prireditvah, dobrodelnih koncertih, se udeležujejo območnih ter medobmočnih pevskih revij ter republiškega pevskega tabora v Šentvidu pri Stični. Vsako leto na Brezovici priredijo božično-novoletni koncert z gosti. Leta 2002 so pevke nastopile na mednarodnih dnevih adventnega petja, leta 2005 pa so se udeležile mednarodnega pevskega tekmovanja v Pragi in v kategoriji ženskih zborov osvojile srebrno priznanje. Na regijskih tekmovanjih Osrednje Slovenije so leta 2006 in 2009 osvojile bronasti priznanji, leta 2011 in 2013 pa srebrni. Na mednarodnem pevskem tekmovanju Slowakia cantat 2009 so v kategoriji ženskih zborov dobile srebrno priznanje. Leta 2010 so za dosežke in prizadevanja v ljubiteljski kulturi prejele priznanje Občine Brezovica.

Pevke med večje nastope uvrščajo sodelovanje in nastopa s srbsko skupino Riblja čorba v ljubljanskih Križankah in v Celju, s skupino Eroika ter s pevci Terezo Kesovijo, Vladom Kreslinom in Davorjem Radolfijem na Brezovici. Aprila letošnjega leta so nastopile v Predsedniški palači, junija pa v Evropskem parlamentu v Bruslju.

Zasedba v zboru se je skozi leta spreminjala, zborovodkinja pa je že vseskozi Sonja Sojer, ki je pred kratkim, zaradi svojega prispevka k ljubiteljski kulturi, prejela tudi grb Občine Brezovica.

V slavnostni koncert je zbrane popeljal kratek posnetek prvega nastopa ŽPZ Brezovica pred dvajsetimi leti. Nato so pevke odpele nekaj ljudskih in umetnih pesmi, v spremljavi pianistke Anje Kunčič. Predstavnica JSKD Tatjana Avsec je podelila Gallusova priznanja, in nam zaupala, da so prav vse pevke že dobitnice vsaj enega Gallusovega priznanja, naj bo to bronasto za pet let prepevanja v pevskem zboru, srebrnega za deset let ali zlatega za dvajset let. Pevkam je zaželela še dvajset tako uspešnih let in jim čestitala ob njihovem jubileju.

Nabito polna dvorana je prisluhnila nagovoru predsednice KUD Brezovica, Poloni Raušl. Vesela je, da že vsa ta leta Ženski pevski zbor Brezovica deluje v osnovni šoli in da so jih podpirali vsi ravnatelji ter oba župana. Zahvalila pa se je vsem kulturnim društvom, s katerimi velikokrat sodelujejo. Pevke so prejele čestitke vseh poslušalcev ter svojih prijateljev. Za konec so jih presenetili člani Podpeškega okteta, ki so prav tako pred kratkim obeležili dvajseto obletnico delovanja s slavnostnim koncertom, na katerem niso manjkale pevke ŽPZ Brezovica. V ta namen so jim pod odrom zapeli pesem in jim s ponosom čestitali. Po uradnem delu je vsakega obiskovalca koncerta pričakalo simpatično priložnostno darilo ter pogostitev.

Eva Povirk

Oglejte si tudi