Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
25°C
14°C
JUTRI
26°C
14°C
Deli
1109

Tradicionalni praznični koncert BOŽIČ V LJUBLJANI 2017

Tradicionalni praznični koncert, ki ga pripravlja Simfonični orkester Cantabile in Logatca, ki ga vodi dirigent Marjan Grdadolnik, ima več povezav z Občino in Župnijo Brezovica, saj je koncertni mojster Matej Avšič, doma iz Vnanjih Goric. Povezave pa so se vzpostavile ob prihodu župnika Jožeta Gregoriča na Brezovico, saj je bil ta doma iz Logatca in veliki podpornik tovrstne glasbene umetnosti. Simfonični orkester Cantabile in Logatca, ki ga vodi dirigent Marjan Grdadolnik, pa je skupaj z gosti pripravil tudi več dobrodelnih koncertov na Vrhniki, v Logatcu in v Ljubljani in so tako zbrana sredstva namenili za nove orgle na Brezovici. Orgle so sedaj poplačane, prijasteljske vezi med ljudmi iz občin zahodno od Ljubljane pa se krepijo še naprej.

Tradicionalni praznični koncert BOŽIČ V LJUBLJANI 2017, je 23. decembra 2017, v Ljubljani v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma tudi letos ponudil poslušalkam in poslišalcem bližnje srečanje z vrhunskimi izvajalci:

Simfonični orkester Cantabile

Marjan Grdadolnik, dirigent

Matej Avšič, iz Vnanjih Goric, koncertni mojster

Miro Božič, orglice

Mojca Bitenc, sopran

Lucas Somoza Osterc, bariton

Anja Šoštarič, violina

Estera Stojko, vokal

Alenka Höfferle Felc, umetniška beseda

Pavle Ravnohrib, umetniška beseda

Komorni zbor Ipavska, zborovodja: Michele Josia

MePZ Adoramus Logatec, zborovodja: Marjan Grdadolnik

Producent: Damijan Bogataj

Režiser: Henrik Neubauer

Florist: Ivo Uršič

Program: J. Markič, J. S. Bach, G. Puccini, M. Josia, P. I. Čajkovski, Ē. Ešenvalds, M. Lauridsen, A. Vavken, M. Rener, A. Silvestri, K. Jenkins

Ponudili so nam  najlepšo glasbo, ki so jo z mislijo na božič ustvarili najvidnejši glasbeni ustvarjalci. Od brezčasnega uvodnega dela Bachovega Božičnega oratorija prek mojstrovin Puccinija in Josie do Čajkovskega, ki v baletni suiti Hrestač pričara občutenje praznika.

Ob mogočnem zvoku velikega Simfoničnega orkestra Cantabile, ki ga vodi dirigent Marjan Grdadolnik, so glasbeni večer obogatili tudi glasovi pevcev dveh vrhunskih zborov. Prvi prihaja iz Vipavske doline in nosi ime Ipavska, drugi s pomenljivim imenom Adoramus pa iz Logatca. Ob odličnih pevcih v zborih sta nastopila še solista, uveljavljena sopranistka Mojca Bitenc in baritonist Lucas Somoza Osterc, ki je iz slovenskih korenin v daljni Argentini dozorel v odličnega in spoštovanega opernega solista svetovnih odrov. Kot solistka na violini se je z atraktivno skladbo predstavila tudi obetavna mlada glasbenica Anja Šoštarič.

Začetek tradicionalnega koncertnega večera Božič v Ljubljani so glasbeniki letos namenili prav posebnemu glasbilu. Vrhunski interpret Miro Božič je z malimi ustnimi orglicami glasbenike, pevce in poslušalce z motivom že davno ponarodele božične pesmi Poslušajte vsi ljudje povedel v skupno glasbeno praznovanje božiča, ki ljudem na zemlji že dve tisočletji prinaša veselo novico in vrača upanje. Koncertna uvertura mladega skladatelja Jeana Markiča je na odru Gallusove dvorane doživela krstno izvedbo.

Z odlomki iz del priznanih literarnih ustvarjalcev sta glasbeni večer dopolnila Alenka Höfferle Felc in Pavle Ravnohrib. Preplet tradicionalnih napevov z deli velikih mojstrov in ustvarjalnostjo sodobnikov je tudi na letošnjem tradicionalnem koncertu Božič v Ljubljani 2017 ustvaril praznično glasbeno doživetje, ki bo v srcih poslušalcev še dolgo odmevalo.

Na koncu pa smo Sveto noč takole zapeli vskupaj: https://www.youtube.com/edit?o=U&video_id=KH9gIq4x8XA

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi