Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

PREGLED DELA V KULTURNEM DRUŠTVU RAKITNA

Za nami je precej pestro in polno obdobje delovanja, v pričakovanju poletja in zasluženih počitnic lahko zadovoljni pogledamo nazaj.

Kulturno društvo Rakitna šteje več kot 60 članov in deluje že šestintrideseto leto (ponovno ustanovljen je bil leta 1982). Društvo, ki ima cilje v združevanju ljudi, ki jih veseli ljubiteljska kultura, in v ohranjanju ljudskih običajev, je zelo dejavno glede na število prebivalcev v kraju.

Delujoče sekcije so naslednje: organizacijski odbor za prireditve, Mešani pevski zbor in Pevska zasedba Borštnik Kranjc, ki ju vodi Vida Kržič, Mlajša dramska skupina Klepetulje  ter Knjižnica Rakitna, ki jo vodi Alenka Kovačič s knjižničarkami Katarino Kovačič, Nino Brinovec, Emo Kranjc in Vido Slavič. Tukaj naj poudarimo medgeneracijsko sodelovanje, saj je ga. Slavičeva upokojena slavistka.

Čez leto pripravljamo prireditve, ki so zabavnega, tekmovalnega, izobraževalnega in predvsem kulturnega značaja, v goste pa vabimo tudi druga društva iz okolice ali pa smo se sami udeleževali prireditev v občini in zunaj nje. Kot vsako leto naš zbor sodelujejo tudi na revijah JSKD.

Vedno pa se radi tudi odzovemo povabilo drugih društev in sploh radi ohranjamo odnose z vsemi, ki se ukvarjajo z ljubiteljsko kulturo.

Člani društva prostovoljno in brezplačno sodelujejo s svojim znanjem in ustvarjalnostjo. Člani sami skrbijo za obveščanje krajanov o prireditvah, z vabili in plakati. Sprotno pa tudi obveščamo naše sokrajane in ostale občane o naših prireditvah občinskega mesečnika Barjanski list in preko spretnih strani Občine Brezovica - koledar prireditev za prihajajoče mesece. Trudimo se, da si naše prireditve ogleda tudi čim več turistov in obiskovalcev Rakitne, katerih je v našem kraju vedno veliko. Z obiskom smo zadovoljni, saj so se domačini in lastniki počitniških hišic navadili, da se vedno kaj dogaja. Prireditve so zelo pohvalili tudi ljudje iz drugih krajev, tako sam program kot nastopajoče. Od sodelujočih nihče ne pomislil ne na plačilo ne na čas, ki ga je za to porabil, zato so prireditve še posebej vredne pohvale.

Od oktobra smo pripravili naslednje prireditve oziroma smo nastopali na prireditvah drugod:

v letu 2017: 4. 10. otvoritev prenove PŠ Rakitna, skulpture Urše Toman in proslava ob občinskem prazniku Občine Brezovica, 2. 12. Kaj veš -zabavno-tekmovalna prireditev (nastopi tekmovalcev, nastopajoči glasbeniki, kviz, predstavitev posnetkov iz zgodovine dogajanj,…), 5. 12. Miklavževanje, 9. 12. Prireditev za starejše - program in nastop, 9. 12. dedek Mraz – posoja opreme za ozvočenje nastop KD Janeza Jalna,  28. 12. igra za otroke, Mlajša gledališka skupina Klepetulje: Božični prizor, cerkev Sv. križa, Rakitna; v letošnjem letu: 6. 1. Božično-novoletni koncert z gosti , Rakitna, 14. 1. Božično-novoletni koncert, Ljubljana (Sv. Jakob), 21. 1. Božično-novoletni koncert, Sveti Vid, 6. 2. nastop na Kulturnem močvirju, 10. 2. Kulturni praznik – razstava Urška Boljkovac -  razstava odprta tudi naslednji dan, 11. 2. Pustovanje, 20. 2.  nastop pevske zasedbe Borštnik Kranjc na glasbeno - literarnem večeru: Melodije srca, Knjižnica Prežihov Voranc, 4.3. posoja opreme za ozvočenje ŠD Rakitna na smučarski tekmi, 24. in 25. 3.prireditev ob Materinskem dnevu in otvoritev razstave Janeza in Jožeta Kovačiča.

V prihajajočem mesecu nas čaka še nastop Mešanega pevskega zbora na reviji Pa se sliš' JSKD Ljubljana okolica in na Žegnanju, ki ga skupaj pripravljamo društva v Rakitni.

Zboru se je pridružilo kar nekaj novih, predvsem pa mladih pevcev. Po dolgem času bo zbor dobil tudi nove obleke, ki jih res zelo potrebuje, da bo usklajen ne le glasovno, temveč tudi stilsko.

Knjižnica Rakitna sodeluje s Podružnično šolo in Vrtcem Rakitna. Naša Knjižnica že nekaj let tudi nudi prostor Društvu upokojencev Rakitna, da izvajajo mesečne meritve krvnega tlaka in holesterola. To je dokaz dobrega sodelovanja z društvi, s Športnim in Gasilskim društvo si vzajemno priskočimo na pomoč pri prireditvah ali pa dejavnostih, ki jih izvajamo.

Posebej na omenimo zabavno-tekmovalno prireditve Kaj veš, ki ji ni para daleč naokoli in smo jo po nekajletnem premori spet pripravili. Izberemo dve interesni skupini prebivalcev, ki tekmujeta med seboj predvsem v poznavanju kraja, zgodovinskih dejstev, kulturno-umetniške zapuščine ali drugih zanimivosti. Skozi program skušamo vključiti čim več posameznikov z različnimi talenti. To je zelo obiskana prireditve, prav tako pa je vključenost krajanov zelo velika, saj slej ko prej skoraj vsak pride na vrsto, da tekmuje ali pa nastopa.

Predvsem pa nismo pozabili našega glavnega namena, ki je krajanom ponujati kakovosten kulturni program in jih spodbujati k sodelovanju pri ohranjevanju kulturne dediščine ter na tak način krepimo kulturno zavest vseh prebivalcev.

  

Alenka Kovačič

Oglejte si tudi