Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
23°C
15°C
JUTRI
23°C
15°C
Deli
3367

Proga za tek in igrišče na Poligonu v Predalah sta pripravljena!

Čeprav je poligon okoli igrišča v Predalah na razpolago celo leto, je sedaj še posebej pripravljen in tudi že označen za gozdni tek.

Do leta 1974 je bila sredi Predal jama, ki jo je v prvi svetovni vojni naredila granata. Vse okoli je bilo zaraščeno s trnjem, jama pa se je spremenila v krajevno smetišče. Mladi smo se igrali med hišami na ravni cesti sredi Brc, ob tem dvigali prah, povzročali hrup in včasih naredili še kako drugo škodo. Zato so nas starejši podili stran, v gozd. Za prvi maj 1974 smo na smetišču zakurili prvi kres in posekali toliko trnja, da je pred hrastom, na katerega smo pritrdili tablo s košem, nastala dovolj velika jasa za košarkarsko igrišče. S trnjem in  drugo posekano hosto smo pokrili ostanke smeti v jami in na vse to napeljali še pesek iz gozdne poti. Poleti pa je na navoženem že nastalo nogometno igrišče, ki je služilo tudi za odbojko in druge športe. Pozneje smo igrišče tudi razsvetlili z lučmi na vsakem vogalu.  Tako to igrišče, ki smo ga pozneje tudi razsvetlili z lučmi na vsakem vogalu,  služi svojemu namenu vseskozi in tudi še danes. Seveda pa je nastal poleg novega igrišča tudi problem, saj igrišče ni bilo predvideno v prostorskih planih. Takrat so namreč načrtovali nov športni park med Vnanjimi Goricami in Gmajno. Težavo smo rešili tako, da smo organizirali prvi gozni tek in povabili Franca Šifrerja, predsednika lokalne zveze borcev, da je podelil medalje, katere smo izdelali sami. Mene pa so povabili na seje sveta KS Vnanje Gorice, da sem jim poročal kaj dela mladina.
Pri izvedbi tekov nam je velikokrat pomagal učitelj Peter Mavrin in tudi druge poznavalke in poznavalci tega področja. Zadnjih 19 let pa je izbvedba zaupana ŠD Špela Brezovica. Da je poligon primeren tudi za kolesarstvo, pa je potrdila tudi uspešna organizacija skoraj dvajsetih kolesarskih dirk, med katerimi so bile tudi mednarodne, najvišjega ranga. Ob priložnsti kesarskih dirk pa smo pridobili tudi vsa potrebna soglasja pristojnih državnih in lokalnih služb.

Poligon in igrišče Predale je dostopno za rekreacijo seveda celo leto. Ker v kraju ni veliko takih površin, je ta še toliko bolj dragocena. Pa tudi te ne bi bilo brez dobrote in razumevanja lastnikov parcel. Zato se iskreno zahvaljujem vsem lastnikom in mejašem v upanju, da bodo te aktivnosti dovoljevali tudi še v naprej.

Vsem želimo vse dobro, uspešen zaključek šolskega leta in da bi vedno kar najbolje izkoristili svoj prosti čas.

Vnanje Gorice, 21.5.2019

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi