Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
10°C
4°C
SRE.
12°C
0°C
Deli
6330

Osrednja proslava ob občinskem prazniku Občine Brezovica 2018

V četrtek, 4. oktobra 2018, je potekala letošnja osrednja proslava ob občinskem prazniku Občine Brezovica. Povabljeni, nagrajenci in zainteresirani občani so se tokrat zbrali v Brezovi dvorani v Osnovni šoli Brezovica. Obisk se ni mogel primerjati z lansko izjemno udeležbi na Rakitni, a ni bilo vzdušje nič manj svečano in prijetno.

Prireditev je otvoril Ženski pevski zbor Brezovica s slovensko državno himno, nato pa še krajšim venčkom zimzelenih pesmi, ki so poskrbele za sproščeno vzdušje.

Potem je besedo dobil župan Občine Brezovica, g. Metod Ropret, ki je povedal, da občina letos praznuje že 24 let, od tega je občina že 12 let v rokah sedanje ekipe občinske uprave. Občina Brezovica ima znanje, sredstva in ljudi, predvsem pa tisto najpomembnejše – občutek za ljudi. Tudi zato se občina uvršča na četrto mesto med najbolj razvitimi občinami v Sloveniji. Ponosen je na svojo ekipo, sodelavce in občinske svetnike. Za doseganje zadanih ciljev je potrebno izjemno medsebojno zaupanje in sodelovanje, česar ne premore vsaka občina.
Pri usmerjanju razvoja v občini so si postavili dve glavni prioriteti. Prva je skrb za mladino in družbene dejavnosti. V preteklih letih so poskrbeli za zadostne in kvalitetne objekte za predšolsko in šolsko vzgojo, kjer kvaliteten kader dobro vodi javne zavode in pripravlja otroke na vstop v svet odraslih. Druga prioriteta je zdravo in čisto okolje. Danes je občina v skoraj 90 odstotkih pokrita s kanalizacijo in osvobojena negativnih vplivov odpadnih voda. Zgradili so kvalitetno električno, cestno omrežje, omrežje javnega prometa, zdravstvene storitve, kar vse vpliva na to, da je naše okolje pristalo med najbolj zaželenimi za mlade družine. V zadnjem letu so dolgoročno rešili težave s kvaliteto in količino pitne vode z izgradnjo vodarne Virje. Z izgradnjo novega vrtca v Notranjih Goricah so prvič zadostili potrebam vseh staršev, ki so želeli svoje otroke vpisati v vrtec. Energetsko sanirani sta bili še podružnična osnovna šola v Notranjih Goricah, Osnovna šola Preserje in Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna. Še en veliki projekt za cestno in kanalizacijsko omrežje je bila izgradnja ceste na Postajo. Izkazalo se je, da sta bila pot in način delovanja pravilna. Predano in povezano se trudijo za razvoj občine in dosegajo rezultate, ki nas navdajajo s ponosom.

Pri svojem delu pa občinska uprava nikoli ni pozabila na vsa društva, ki delujejo v okviru občine in pomembno prispevajo h kvaliteti življenja v občini. Imamo številna gasilska, kulturna, turistična, športna in ostala društva, iz vrst katerih prihajajo tudi današnji nagrajenci. Vedno določeni ljudje pustijo neizbrisen pečat v svojem okolju in občinska proslava je priložnost, da se jim poklonimo. Vsem nagrajenim je zaželel iskrene čestitke in prireditev se je po krajšem komičnem igralskem vložku na temo današnje politične situacije v Sloveniji, prestavila v osrednji del – podelitev občinskih priznanj.

Posebna priznanja Občine Brezovica so prejeli:

  • PGD Vnanje Gorice, ki letos praznuje svojo 120. obletnico delovanja.
  • PGD Podpeč, ki letos praznuje svojo 110. obletnico delovanja.
  • PGD Brezovica, ki letos praznuje svojo 120. obletnico delovanja.
  • Bojana Šebenik, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu v tajskem boksu v Pragi osvojila drugo mesto.

Priznanja Občine Brezovica so prejeli:

  • PGD Prevalje - Goričica, ki letos praznuje 40. obletnico delovanja
  • Čebelarsko društvo Krim, ki letos praznuje 35. obletnico delovanja
  • Marijan Dolinšek, ki je vse od svojega prihoda v Vnanje Gorice pomemben član krajevne skupnosti. Pomagal je pri izgradnji balinišča, dolgo vodil upokojensko društvo Tulipan, je aktivni član Krajevnega odbora Rdečega križa Vnanje Gorice, en mandat pa je bil tudi občinski svetnik ter član odbora za družbene dejavnosti. Je človek z veliko začetnico, ki se vedno zavzema za ljudi, ki so pomoči potrebni.

Grb Občine Brezovica je prejel:

  • Bogdan Francelj, ki že od leta 1986 pomembno prispeva h kulturni dejavnosti v občini. Najprej kot član KUD Zadrugar Notranje Gorice - Plešivica, kjer se je leta 1988 prvič preizkusil kot igralec v predstavi Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Izkazalo se je, da ima izjemne plesne, pevske in igralske sposobnosti, ki jih je bil vedno pripravljen deliti in plemenititi. Leta 1990 je prevzel mesto predsednika Kulturnega društva Janez Jalen. V zadnjih skoraj 30 letih je na goriški oder spravil že 35 premiernih predstav in dvignil raven gledaliških predstav, s katerimi se KD Janez Jalen lahko primerja z najboljšimi ljubiteljskimi gledališči v državi. Poskrbel je tudi za številne prenove in pridobitve dvorane v Notranjih Goricah, bil pa je tudi idejni vodja za izgradnjo prizidka k zadružnemu domu, ki je bil realiziran leta 2006 ob dobrem sodelovanju s KS Notranje Gorice in Občino Brezovica. Bil je tudi podpredsednik sveta OI JSKD Ljubljana okolica, kjer je bil soodgovoren za tvorno sodelovanje med Skladom in Občino Brezovica, ki je tako tudi sofinancerka društva. Več kot 10 let je bil tudi član Sveta KS Notranje Gorice - Plešivica in je aktivno sodeloval pri razvoju kraja. Za svoje delo je bil večkrat tudi nagrajen z Linhartovimi značkami in zlato Linhartovo plaketo, s svojim delom pa je pripomogel k rasti ljubiteljske kulture v Občini Brezovica ter prepoznavnosti kraja in občine v Sloveniji.

Častni občan Občine Brezovica pa je postal:

  • Anton Slana, ki je član PGD Brezovica že od leta 1954. Kot otrok je bil član gasilske desetine, kasneje mladinske in članske. Opravil je vsa izobraževanja, od gasilca do visokega gasilskega častnika. Od leta 1974 je iz prostovoljnega postal tudi poklicni gasilec Gasilske brigade Ljubljana, ki ji je ostal zvest do svoje upokojitve. Svoje bogate izkušnje je ves čas prenašal na mlajše generacije s svojim prostovoljnim delom, v PGD Brezovica je opravljal vse operativne funkcije, kasneje pa tudi različne administrativne (podpredsednik in predsednik PGD Brezovica). Na občinskem nivoju je opravljal funkcijo podpoveljnika Gasilske zveze Ljubljana – Vič - Rudnik in postal tudi prvi predsednik Gasilske zveze Brezovica. Bil je predsednik komisije za mladino Občinske zveze Ljubljana – Vič - Rudnik in član komisije za tekmovanja Gasilske zveze Slovenije. Prejel je vrsto občinskih in državnih odlikovanj, tudi odlikovanje za 60 let službovanja v gasilstvu in državno priznanje za posebne zasluge na področju gasilstva. Letos je postal tudi častni predsednik PGD Brezovica. Aktiven je bil tudi kot predsednik KS Brezovica (1999–2002 in 2003–2016) ter občinski svetnik (2002–2010), s čimer je bistveno vplival na razvoj kraja in občine. Ves čas je bil tudi zvest Slovenski ljudski stranki, za kar se mu je posebej zahvalila gospa Marija Veršič, ki ga je za častnega občana tudi predlagala v imenu Slovenske ljudske stranke.

V nadaljevanju sta svoj pilotni projekt Lepa občina predstavila še dr. Matej Plevnik in dr. Milan Hosta, ki s projektom želita spodbuditi slovenske občine k boljšemu zavedanju pomena gibanja in posledično kvalitete življenja v lokalnih skupnostih. Projekt LEPA OBČINA je projekt, ki sta ga izvajala Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem in podjetje Playness, d.o.o. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Letos sta projekt prvič izvedla v občini Brezovica, ki je s tem postala tudi prva občina v Sloveniji, ki je prejela certifikat Lepa občina. V sklopu projekta so preko poletja na različne načine (opazovanje in anketiranje) preverjali predvsem kaj kraj ponuja svojim prebivalcem ter kako dobro ponujene aktivnosti in pogoje prebivalci izkoriščajo. Izkazalo se je, da je občina Brezovica občina velikih priložnosti, ki pa jih občani premalokrat izkoristimo. Seveda je možnosti za razvoj še veliko, občani so v anketi izrazili predvsem željo po več urejenih sprehajalnih poteh ter novi večnamenski športni dvorani. Ob prejemu certifikata Lepa občina se jima je župan zahvalil in povedal, da se zaveda, da je občina še vedno v deficitu s potrebno infrastrukturo za športne dejavnosti, a poudaril, da imamo občani občine Brezovica tudi to srečo, da je neokrnjena narava vedno le nekaj minut stran in da je potrebno izkoristiti to možnost, ki je mnogi prebivalci večjih naselij nimajo, čas preživet v naravi pa je še vedno najbolj kvalitetno izkoriščen čas. 


Za konec smo bili deležni še posebnega nastopa Klape Galeb, ki že vrsto let navdušuje občinstva od Slovenije do Dalmacije. Med člani klape smo lahko opazili tudi novega zobozdravnika, g. Stojanova, ki se je tako, kot ostali člani, izkazal s čudovitim glasom in instrumentalnimi sposobnostmi. Klapa je zbrane počastila s kar nekaj pesmimi in vsaka je izzvala večje navdušenje in aplavz.

Po zaključku prireditve so se udeleženci preselili v šolsko jedilnico, kjer so v sproščenem vzdušju nadaljevali večer ob dobri hrani in pijači.


*Projekt LEPA OBČINA je projekt, ki sta ga izvajala Fakulteta za vede o zdravju Univerze na Primorskem in podjetje Playness, d.o.o. Naložbo sta sofinancirali Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi