Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Končana obnovitvena dela na kapelici - Prevalje pod Krimom

Na poletno nedeljo po Velikem Šmarnu je nevihta osvežila nebo, nato pa je domači gospod župnik Jože Treven blagoslovil obnovljeno kapelico Žalostne Matere božje v vasi Prevalje pod Krimom. S pesmijo je dogodek popestril cerkveni pevski zbor Jutranjiki iz Preserja. Ob blagoslovu je župnija Preserje obenem izdala tudi posebno podobico.

 

Pobudo za obnovo kapelice je dal domačin Alojz Žitko, ki je poleg Janka Petelina in Janija Šuštaršiča prostovoljno uredil drenažo okoli kapelice. Zamenjali so ostrešje in streho z eloksirano pločevino, kar je izvedlo podjetje Žlota d.o.o.. Delovni oder in zidarska dela na kapelici je izvedel Janko Petelin (podjetje Dom Petelin d.o.o.), okna in vrata z zasteklitvijo pa je izdelal Stane Šuštaršič (podjetje Škrlivc d.o.o.). Zaključna zidarska dela je prostovoljno izvedel Slavko Šuštaršič, kip Žalostne Matere božje in podstavek z napisno ploščo pa je konservirala oziroma restavrirala Albina Kržič, samozaposlena v kulturi (konservatorka - restavratorka). Konservatorski nadzor je ob tem vodila Mojca Arh Kos (ZVKDS, OE Ljubljana). 

 

Domačini so se za vso skrb in angažma zahvalili dosedanji oskrbnici Barbari Suhadolnik, katere delo bo v prihodnje nadaljevala Veronika Šuštaršič. 

 

Najlepša hvala skrbnim domačinom, da jim ni vseeno za našo dediščino.

 

Albina Kržič (samozaposelna v kulturi, konservatorka - restavratorka)

Oglejte si tudi