Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Društva ponovno združena na Kulturnem močvirju

Vsako leto Občina Brezovica skupaj s kulturnimi društvi v okviru slovenskega kulturnega praznika organizira Kulturno močvirje. Letošnja prireditev se je odvila v četrtek, 6. februarja v Brezovi dvorani OŠ Brezovica. Organizacija je pripadla Kulturno umetniškem društvu Brezovica.


 

Na Kulturnem močvirju 2020 so se zbrala vsa kulturna društva in drugi izvajalci iz naše občine. Prav vsi so se predstavili z lastno pevsko, plesno ali komično točko. Dogodek je otvorila Polona Raušl, predsednica KUD Brezovica:“Nocoj na široko odpiramo vrata v  kulturno močvirje, kjer vse leto ustvarjamo, se preizkušamo, družimo, primerjamo, spoznavamo,  iščemo,  pričakujemo,  slavimo, se veselimo, dvomimo,  tekmujemo ... vsak na svojem področju. Prav kultura, tudi ljubiteljska,  dela ta svet boljši in znosnejši. Kulturniki smo  srečni ljudje. Naša ustvarjalnost nam daje svobodo in čudežno moč. Ne dopustimo, da nas ohromi strah pred letenjem.” Poklon vsem zbranim kulturnikom je podal tudi župan občine Brezovica Metod Ropret, obenem pa dodal, da ga izredno veseli, ko smo lahko na enem dogodku priča mnogim različnim talentom.

 

Za povezovanje samega dogodka so poskrbele članice Ženskega pevskega zbora Brezovica in Janez Remškar. Prav tako je ŽPZ Brezovica otvoril dogodek s slovensko himno. Pevke so nadaljevale s pesmijo Mavrica pod taktirko zborovodkinje Sonje Sojer, na klavirju jih je spremljala pianistka Nadja Rus. Naslednji se je predstavil Podpeški oktet z odlomkom iz projekta Ljubljansko barje. Zborovodja Tone Rozman je pevce Mešanega pevskega zbora Brezovica iz Kulturnega društva Breza vodil skozi venček slovenskih ljudskih pesmi. Odpeli so Tri prleške, na harmoniki jih je spremljal Dejan Maleš. Sledil je JGM Teater s kratkim skečom z naslovom Ovce. Za njimi se je predstavil kantavtor Borut Šorn, predstavnik KUD Hrošč, spremljala pa sta ga bobnar Simon Bezek in baskitarist Vid Rozman. Za plesne točke so poskrbeli člani Folklorne skupine Rožmarin. Sprva so seniorji odplesali Plese z barja, nato so Marostarski štoplci, ki jih sestavljajo člani skupine Rožmarin, odigrali in odpeli ljudske pesmi, za konec predstavitve folkloristov pa je osrednja skupina odplesala Plese s Porabja. Nadaljeval je Mešani pevski zbor Rakitna s tremi pesmimi pod taktirko zborovodkinje Jelke Kovačič. Iz KUD Hrošč prihaja tudi naslednji pevec Janez Umek, ki je odpel pesem Tam, kjer sem doma. Tri pesmi je nato odpel Kvartet Mlin, vodja katerega je Dušan Debevc. Ponovno so na oder stopili gledališčniki in sicer člani Kulturnega društva Janez Jalen in odigrali skeč Stari piskri so najboljši... Prireditev so zaključile pevke ŽPZ Brezovica. Pred dvorano pa so Vnanjščice iz sekcije KD Folklorna skupina Rožmarin pripravile razstavo cvetlic in aranžmajev iz krep papirja.


 

Za spomin na Kulturno močvirje 2020 so letošnji organizatorji vsakemu društvu podelili spominska priznanja - foto utrinke z motivi iz Ljubljanskega barja. Dogodek se je zaključil v prijetnem vzdušju in v pričakovanju naslednje kulturne prireditve, ko nam bodo kulturniki pripravili sveže in zanimive koncerte, predstave in produkcije.


 

Eva Povirk

Oglejte si tudi