Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Kmetijski ponudniki v naši občini

V naši občini se nahaja kar nekaj kmetij, ki ponujajo razne izdelke in storitve potrošniku. Za začetek smo zbrali nekaj kmetij, ki nudijo živila, kot so mleko, jajca, zelenjava in podobno. Nekateri izmed njih imajo tudi svojo trgovino, mlekomat, jajcemat, ali nekaj podobnega.


Ekološka kmetija Pri Dolencu

»Zemlja, ki je stoletja počivala in je bogata z organsko snovjo in rudninami, je idealna za ekološko kmetovanje. To prednost sva pred nekaj leti prepoznala tudi Marija in Tadej Dolenc. Na večini naših površin niso nikoli uporabljali umetnih gnojil ali fitofarmacevtskih sredstev, zato so te površine čiste in spočite. Tudi nekaj travinja smo preorali, tako da je bila odločitev za ekološko kmetovanje povsem logična. Z letošnjim letom sva šla še korak dlje in pričela z biodinamično metodo oživljanja zemlje in vzgajanjem rastlin, ki še dodatno izboljšajo sočnost, svežino in okus pridelkov,« pravita Dolenca.

Glavna dejavnost kmetije je pridelava sezonske zelenjave in kokošjih jajc. Zahvaljujoč rastlinjakom je zelenjava na voljo preko celotnega leta. Pozimi tam dobro uspeva motovilec, radiči, špinača in zimske solate, poleti pa mesto najdejo paradižniki, paprike, jajčevci, kumare in čiliji. Sedaj je mogoče kupiti kumare, mladi krompir, mlado čebulo, mladi česen, slastne bučke, svežo solato in nadzemno kolerabico. Skupaj preko leta ponujajo blizu 30 vrst različne zelenjave. Z lanskim letom so na kmetiji registrirali tudi dopolnilno dejavnost in tako sedaj nudimo tudi vložnine, začimbe ter predelano sadje in zelenjavo.

Njihova samopostrežna trgovinica »na zaupanje«, se nahaja na naslovu Pod Goricami 15 v Vnanjih Goricah, kamor lahko pridete od ponedeljka do sobote od 8. do 20. ure. Sicer pa svoje pridelke prodajajo tudi na tržnici Brezovica in na tržnici Vrhnika.


Kmetija Modic

Družinska kmetija Modic se nahaja v Vnanjih Goricah tik ob železniškem prehodu. Glavna dejavnost na kmetiji je prireja mleka, ki ga večinoma prodajo v mlekarne, nekaj pa tudi na samem mlekomatu. Kmetija tam stoji že tri generacije in že od nekdaj se ukvarjajo s pridelavo svežega mleka. Avgusta bosta pretekli že dve leti, odkar so na naslovu Podpeška cesta 133, postavili mlekomat.


Kmetija Rotar

Na Brezovici na Tržaški cesti 591 že od leta 1780 stoji kmetija. Včasih se ji je po domače reklo kmetija »Pr Gosari«, sedaj pa je znana kot kmetija Rotar. Njihova prednost je to, da imajo že okoli dvajset let krave v prosti reji. Približno pred tremi meseci so se odločili, da bodo postavili mlekomat, za prevzem domačega svežega mleka. V njihovem načrtu pa je tudi postavitev aparata za jajca oziroma jajcemata.


Ekološka kmetija Prebil

Ekološka kmetija Prebil se nahaja na Gmajni, v Notranjih Goricah. Leta 2013 so se odločili za samo preusmeritev v ekološko kmetijo, sicer pa kmetija obstaja že od leta 1549, a je bila takrat stacionirana na Brezovici. Včasih se je imenovala kmetija Pr Jankuč. V Notranjih Goricah sedaj obdelujejo osem hektarov zemlje, na kateri pridelujejo korenje, rdečo peso, kolerabo, stebelno zeleno, gomoljno zeleno, peteršilj, brstični ohrovt, kumare, bučke in sezonsko zelenjavo. Imajo tudi bezgov nasad s približno 200 drevesi in pa vinograd na Štajerskem, kjer pridelujejo grozdje starih sort. Pridelujejo tudi sokove: grozdni sok, sok rdeče pese, korenčkov gosti sok, bezgov sok, bezgov sirup, jušna zelenjava v soli ter grozdno in bezgova marmelada.Ekipa pripravlja tudi izdelke za prodajo trgovinam na Primorskem. Vsi pridelki in izdelki so ekološko certificirani, kupite pa jih lahko na sami kmetiji, na naslovu Gmajna 98 in na stari tržnici v Šiški.


Za vas na enem mestu zbiramo kakovostne lokalne ponudnike. Zbrani so le nekateri, v naslednji številki bodo predstavljeni spet drugi. Če ste tudi vi zainteresirani za predstavitev kmetije in smo koga spregledali, nam lahko pišete na elektronski naslov barjanskilist@brezovica.si.


Foto: Matic Dolenc za Ekološko kmetijo Pri Dolencu


Eva Povirk

Oglejte si tudi