Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Kot bi se rodil s športom

Iztok Kšela. Poznamo ga kot odbojkarskega strokovnjaka, trenerja, učitelja in športnega navdušenca. S športom se ukvarja že od malih nog. Pred kratkim je prevzel vodstvo prve ekipe v OK Brezovica, ki igrajo v 1B. DOL. V svoji bogati trenerski karieri je nanizal že mnogo uspehov tako doma kot tudi v tujini. Brezovčanom je poznan predvsem kot priljubljen učitelj športne vzgoje. Mnogi so prav zaradi njega vzljubili šport, še posebej odbojko, ki ima na Brezovici prav posebno mesto.

Kakšen je Vaš poklic in zakaj ste se zanj odločili?

Že kot otrok sem se videl kot športnika. Poklic je prelep, ko delaš z nadarjenimi in motiviranimi, ter malo manj, ko delaš z nezainteresiranimi otroci za šport, ki pa jih je žal vedno več.


Vaš najljubši odbojkar/ica je?

To je težko odgovoriti, lahko pa naštejem nekaj odbojkarjev, ki so mi najbolj všeč na svojih igralnih mestih: podajalca Bruno in Christenson, libero Grebelnikov, sprejemalec Juantorena in svoj čas Vujovič. In še bi lahko našteval.


Katera je vaša najljubša odbojkarska tekma?

V toliko letih se je težko odločiti za najljubšo. Mogoče bi izpostavil tekmo na mladinskem svetovnem prvenstvu proti Franciji. V petem nizu smo že izgubljali 11:14 in nato po čudežu zmagali, ter se uvrstili med  najboljših osem ekip na svetu. Tudi tekma s člansko reprezentanco je nepozabna, ko smo se leta 2007 uvrstili na evropsko prvenstvo z zelo mlado ekipo, katere mnogi igalci še danes tvorijo jedro reprezentace. Urnaut je takrat z osemnajsti leti udarno debitiral.


Ste kdaj trenirali tudi kaj drugega kot odbojko?

Sam sem treniral še košarko in igral vse športe z žogo.


S katerimi klubi trenutno sodelujete?

Trenutno delujem v OK Brezovica in sem selektor mladinske in kadetske reprezentance.


S katerimi igralci ste v svoji karieri sodelovali?

Za naštevanje vseh bi bilo verjetno deset strani premalo. Lahko naštejem samo nekaj najodmevnejših imen: Vinčič, Ropret, Urnaut, Gasparini, Kozamernik, Pajenk, Škorc, Šket, Štern, Pleško...


Ste odbojkarski strokovnjak, ki je vodil tudi slovensko izbrano vrsto – kdaj je bilo to, kakšna je bila vaša izkušnja?

Res je, vodil sem člansko reprezentaco v letih 2005-2007, ko še nismo bili uveljavljena ekipa v Evropi. Bila je zelo lepa in lahko rečem tudi uspešna izkušnja. Uvrstili smo se na evropsko prvenstvo, kar takrat ni bilo samoumevno in tudi na finalni turnir Evropske lige.


Izkušnje imate tudi s treniranjem mlajših sekcij – po čem se delo z le temi razlikuje od starejših?

Odbojka je odbojka – razlika pa je v motivacijskem pristopu. Pri mlajših selekcijah je več poudarka na popravljanju tehničnih elementov.


Obstajajo kakšne posebne anekdote iz treninga ali tekme, ki se jo prav posebno spominjate?

Z mladinsko reprezntanco smo bili na kvalifikacijah za EP na Madžarskem in smo v drugem kolu izgubili proti domačinom. Tako smo morali za uvrstitev na EP zadnji dan gladko premagati Srbijo. V tej tekmi z domačini smo zgrešili nenormalno število servisov. Zato sem se odločil, da naslednje jutro namesto treninga v dvorani naredimo samo sprostilne vaje, med drugim sem vse igralce postavil na sredino igrišča in jih vprašal, koliko je dolgo igrišče. Izmerili smo ga s koraki. Nato sem vprašal enega od ključnih igralcev, koliko je široko. Ker ni vedel, smo izmerili še širino. Igralcem sem skušal dopovedati, da je igrišče enako veliko kot v vsaki njihovi dvorani in ni nič drugačno. Zvečer smo gladko premagali Srbijo in kasneje na EP zasedli odlično 4 mesto.


Kaj Vas še veseli poleg odbojke?

Zelo rad igram tenis in kolesarim.



Gospodu Iztoku Kšeli se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje v intervjuju. Želimo mu še veliko uspehov, tako na profesionalnem kot zasebnem področju.


Eva Povirk

Oglejte si tudi