Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
14°C
7°C
JUTRI
17°C
10°C
2785

Beseda nagrajenca Romana Tomca

Roman Tomc je prejel Priznanje Občine Brezovica.

 

Kdaj ste izvedeli o idejah novih planinskih poti po naši občini?

- Leta 2016 se je začelo govoriti o projektu planinske poti po Brezoviškem hribu do Žabe. Potem so to predali krajevni skupnosti. Eno leto ni bilo nič, potem pa je projekt prišel do načelnika markacistov pri Planinskem društvu. On je klical mene, ker je vedel, da poznam ta hrib. Še isto leto sem se jim pridružil in opravil izpit za markacista, ki ga prej nisem imel. Na otvoritvi poti po tem hribu je prišlo do debate o podobni poti preko cele občine. In tako smo začeli z zbiranjem soglasij vseh lastnikov parcel v letu 2017. Potrebno je bilo zbrati vsa soglasja, označevati poti in celotna Pentlja je bila v dveh letih pripravljena.

 

Ste naleteli tudi na kakšne težave?

- Škoda je, da so nam v vmesnem času metali in lomili označevalne table, prestavljali, se pritoževali in podobno. So bile pa tudi luštne stvari, ko so želeli da jim narišemo markacijo na ograjo, hlev in podobno.

 

Zakaj se Pentlja tako imenuje?

- Ker začneš, kjer želiš. In prideš okrog, po obronkih brezoviške občine. Pot ni ravno kratka, je zelo zanimiva in dolga približno 84 kilometrov.

 

Od kje takšna ljubezen do planinarjenja?

- Že od mladih let hodim v hribe, že mama in oče sta. Ko sem bil majhen in sem hodil v Bohinjsko Bistrico na počitnice pa sem tam raziskoval hribe. Tudi kot mulci smo se zmenili, sem bil nekoč v enem tednu trikrat na Triglavu. To moraš kar it, vzameš varovalni pas in čelado pa gremo. Veliko rajši grem v hribe kot na morje.

 

Ste bili presenečeni, ko ste izvedeli za priznanje?

- Nisem si mislil, da ga bom dobil. Ampak to ni samo moje priznanje, to je priznanje za vse, ki smo delali na Pentlji. Užitek mi je, če ne, nebi tega delal.

 

Gospodu Tomcu se zahvaljujemo za vzet čas ter čestitamo za priznanje. 

 

Eva Povirk

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi