Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
0°C
-3°C
JUTRI
3°C
-1°C

Tržnica v Podpeči

3251
Organizator: ŠIVILJSTVO,CVETLIČARNA in PAPIRNICA ŽAB'CA, Butko Jožica s.p.
Tržnica v Podpeči, v četrtek 2. 11. 2017 od 8h-13h.

4. oktobra je na podružnični šoli Rakitna potekala osrednja prireditev ob prazniku občine Brezovica. Ob 18. uri se je pred šolo zbralo veliko število občanov, ki so najprej pospremili uradno otvoritev energetsko sanirane podružnične šole in skulpture v spomin na Brinarjevo jelko, ki so jo postavili poleg šole.

Župan, g. Ropret, je poudaril, da policentrična poselitev občine Brezovica prinaša vrsto zahtev na različnih koncih in zato lahko ugoditev vsem zahtevam traja dlje, kot bi si želeli, a on v raznolikosti občine vidi predvsem prednost. Na Občini jim je v kratkem času uspelo zagotoviti sredstva za PŠ Rakitna iz lastnega proračuna. Sanacijo je odlično izvedlo podjetje Tipo. Naredili so nov toplotni ovoj, streho, žaluzije, zamenjali pohištvo. V prihodnosti bodo posodobili tudi kotlovnico. Kmalu pa bo kompletno obnovljeno tudi Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna, kjer so dolgo zbirali sredstva, a jim je uspelo. Ravnokar so uspešno zagnali novo kotlovnico, dela pa bodo končana predvidoma novembra. Na Rakitni bodo kmalu obnovili tudi dotrajane ceste, tako da bo končno na Rakitni vse, tako kot mora biti. Župan se je še posebej zahvalil ge. Nataši Smrekar, ki je skupaj z g. Urbanom Acmanom poskrbela, da je vse teklo v rokih, da je bila dokumentacija urejena, da so bile finančne konstrukcije vzdržne. 

Na koncu se je dotaknil še žalostne zgodbe Brinarjeve jelke in se zahvali ge. Toman za krasno skulpturo, ki naj bo spomin na čudovito jelko in opomin na človeško neumnost in zlobo. Zaključil je s pozitivno noto: »Uživajte v tem, kar je in kar bo še pred nami!«

Občinski svetnik iz KS Rakitna, g. Gorazd Kovačič, je povzel zanimivo zgodovino PŠ Rakitna, ki je po dolgoletnem boju vendarle dobila današnjo stavbo leta 1981. Za gradnjo šole so takrat ogromno prispevali domačini (predvsem les), zato je že od samega začetka šola namenjena tudi dejavnostim krajanov. Zdaj so končno dočakali celovito obnovo, ki je velika pridobitev za otroke in za starejše ter je znak, da bo PŠ Rakitna obstala, kar marsikje ni samoumevno. Da šola krajanom res pomeni veliko, so pokazali tudi sami z množičnim obiskom otvoritve.

Nato se je pozornost usmerila k skulpturi, s katero je ga. Urša Toman, kiparka z rakiškimi koreninami, žalostno preminuli lepi smreki vdihnila novo življenje. Skulptura simbolno povezuje Brinarjevo jelko in krajane Rakitne, ki so njeni varuhi in skrbniki. Nekaj zanimivosti glede naravnih mutantov in same jelke pa je izpostavil g. Kristijan Jarni z oddelka za gozdarstvo Biotehniške fakultete, ki je tudi sam vsako leto obiskoval in preučeval Brinarjevo jelko. Izdal je, da so znanstveniki izračunali njeno točno starost 144 let, da je bila izredno zdrava in je rasla hitreje od sosednjih jelk, več podrobnosti pa bo izšlo v naslednjem Gozdarskem vestniku. Za konec so vsi zbrani še spontano in močno zaploskali avtorici skulpture.

Prireditev se je nato preselila v prostore telovadnice, kjer je najprej nastopil g. župan in povedal, da občina Brezovica letos praznuje že 23 let obstoja. Prebivalstvo se je v tem času povečalo kar za četrtino, zato je glavna naloga Občine sledenje tej rasti in razvoju s povečevanjem kapacitet za šolsko vzgojo, z obnavljanjem komunalne infrastrukture. So pa občine ves čas tudi pod strokovnim nadzorom in ocenjevanjem zunanjih institucij, ki so letos Občino Brezovica uvrstile na prvo mesto po učinkovitosti in na peto mesto po razvitosti med 212 občinami v Sloveniji. Na Občini se trudijo podpreti številna društva, ki delujejo v občini in dajejo dodaten pečat vsakdanjemu življenju ljudi v občini. Tako kot letošnji občinski nagrajenci, katerim je iskreno čestital, občanom pa zaželel prijetno in sproščeno praznovanje, saj imajo dovolj razlogov za to.

Posebna priznanja Občine Brezovica so dobili: odbojkarica Lana Ščuka, atletinja Anita Horvat, inline hokejist Timotej Fink, gasilec Zdenko Jamnik in savate borka Ajda Zupančič.

Priznanje Občine Brezovica je prejel g. Viktor Borštnik, ki je svojo ljubezen do košnje dokazal na več tekmovanjih po Sloveniji in svetu in s tem dobro promoviral tudi občino Brezovica.

Grb občine Brezovica je prejel bivši župnik župnije Preserje, gospod Marko Košir, ki je bil eden najzaslužnejših pri obnovi cerkve Sv. Vida na Preserju.

Naziv častnega občana občine Brezovica pa je prejel g. Leopold Pristavec, ki je bil vse življenje zelo aktiven v lesni industriji, se poleg tega intenzivno posvečal športu, dokler mu je zdravje dopuščalo pa je sooblikoval tudi občinsko politiko občine Brezovica.

Vsi nagrajenci so poželi bučne aplavze, med posameznimi podelitvami pa so za svečanost in dodaten kulturni vložek poskrbeli Mladi fantje pod okriljem Petra Slaniča in MePZ Vida Kržič, ki so s čudovitimi pesmimi tudi zaključili s prireditvijo.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!