Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
1°C
-1°C
SRE.
-2°C
-3°C

Najtežje gasilsko tekmovanje Firefighter Combat Challenge

4095
Deli


Pet stopenj bolečine

Tekmovališče je razdeljeno na dve progi z modro in rdečo podlago. Modri in rdeči tekmovalec začneta istočasno. Potrebno je čim hitreje in po pravilih opraviti pet nalog (tek po stopnicah z opremo, dvig opreme na višino s pomočjo vrvi, simulacija nasilnega vstopa in uporaba kladiva, vleka cevi z vodo in gašenje ter izvleka ponesrečenca). Te naloge tudi sicer predstavljajo običajna opravila na intervencijah pri gašenju in reševanju objekta.

Tekmovanje je bilo razvito iz vsakoletnih testiranj ameriških poklicnih gasilcev. Vsak tekmovalec mora opraviti s progo v največ 6 minutah. Tekmujejo prav tako gasilke kot gasilci.

 

Opis tekmovanja

 Gasilec tekmuje s popolno operativno opremo. Oprema je težka 25 kg (zaščitna obleka + dihalni aparat). Gasilec diha zrak preko maske iz tlačne posode. Preteči mora po stopnišču v 3 nadstropje (12 m). S seboj mora nesti 19 kg zvite cevi. Ko pride do vrha odloži cev in po vrvi potegne 19 kg težko utež (12 m visoko). Ko utež potegne do vrha, steče po stopnicah navzdol. Na poligonu s kladivom težkim 4kg, udarja po železni kladi (72,5 kg), ki jo ima med nogama in jo mora premakniti za 1,5 m. Nato teče naprej med ovirami v dolžini 42,6 m (slalom course), vzame polno cev z vodo in jo vleče nazaj 20,8 m skozi vratca in z vodo zbije tarčo. Spusti cev in zagrabi 79,4 kg težkega ponesrečenca (Rescue Randy), ki ga vleče nazaj 32,3 m do cilja. Tekmovalcu ne sme zmanjkati zraka v tlačni posodi. To je eno najbolj zahtevnih tekmovanj na svetu, ki mu z drugimi besedami pravimo tudi »Najtežji dve minuti v športu«.

  

Tekmovanje poteka v treh kategorijah:

SOBOTA:

▪     posamično (tekmovalec opravi z vsemi nalogami sam in diha zrak preko maske iz tlačne posode)
NEDELJA:

▪     dvojice – tandem (proga je razdeljena v dve polovici, vsak tekmovalec mora dokončati eno od polovic; Kaiser naprava - simulator sekanja oz. klada označuje polovico proge, kjer poteka tudi predaja štafetne palice, maske IDA se ne nosi),

▪     ekipe – relay (pri 5 članih ekipe, vsak tekmovalec opravi eno izmed nalog).

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij