Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
28°C
13°C
JUTRI
31°C
14°C

Markovo v Vnanjih Goricah

Deli
Tako, kot vsako leto, bomo tudi letos podarili nekaj časa Svetemu Marku in ga prosili za varstvo vseh nas in imetja. Spomnili pa se +bomo tudi domačink, dobrotnic, sester Marije in Pavle Klemen, ki sta kot usmiljenki pustili velik pečat dobrote v domovini Sloveniji in po drugih Jugoslovanskih republikah. Marija Koleta Klemen nam je podarila posestvo, ki je poimenovano Ašičev dom. Od letos dalje pa je to tudi Dom Marije in Pavle Klemen.

USMILJENI SESTRI MARIJA KOLETA IN PAVLA ALETA KLEMEN

Izhajata iz kmečke Matičkove družine z devetimi otroki iz Vnanjih Goric. Marija se je rodila l3.12.1912 in Pavla 21.1.1914. Ob svetlem zgledu globoko verne mame sta dve dekleti izbrali duhovni poklic, nekaj pa so k odločitvi pripomogle tudi sestre usmiljenke, ki so bile doma iz te vasi. Pa tudi njun stric, ki je bil duhovnik.

Usmiljena sestra Marija Koleta Klemen, rojena 3.12.1912 v Vnanjih Goricah, je najprej, od leta 1938 delovala v Bolnici v Brežicah, nato je naredila bolničarsko šolo. Leta 1941 se je zaposlila v Državni bolnici v Ljubljani in tam ostala do prepovedi delovanja usmiljenk v bolnišnicah leta 1948, ko se je morala vrniti domov. Da je lahko delala naprej v Ljubljani, je leta 1954 izstopila iz reda (Družbe hčera krščanske ljubezni sv. Vincencija Pavelskega). Še naprej je živela samsko življenje ter delala na očesnem in laboratorijskem oddelku Železniškega zdravstvenega doma v Ljubljani. S privarčevanim denarjem je od Metode Marinko kupila Grič, s poslopjem, ki je sedaj dom. Ker smo mladi pokazali posluh za svoj rodni kraj, je objekt in posestvo je dobrotnica ga. Marija Klemen podarila kraju Vnanje Gorice z namenom, da to koristi soseski in širši skupnosti.

Usmiljena sestra Pavla Aleta Klemen, roj. 21.1.1914 v Vnanjih Goricah, je večkrat povedala, da je bila v duhovnem poklicu vedno srečna. Ob koncu noviciata v Radečah pri Zidanem Mostu je bila leta 1932 poslana v Otroško bolnico v Ljubljano. Od leta 1940 do leta 1943 je delala v Splošni bolnici v Mariboru, nato pa še dve leti v Brežicah. Tik pred koncem druge vojne se je vrnila v Ljubljano, kjer je delala do odpusta sester iz bolnišnic. Leta 1948 je odšla v Skopje in tam naredila tečaj za laborantko; ta poklic je potem opravljala dvajset let, do upokojitve leta 1970. V tem času je opravila izpite za srednjo zdravstveno šolo in katehetski tečaj. Po upokojitvi je devet let poučevala verouk v župniji Frankolovo in skrbela za sosestre, cerkev in mašna oblačila. Tudi jaslice so bile njeno delo in obnovila je veliko kipov in paramentov. Vmes je dve leti bivala v sestrski skupnosti na Levstikovem trgu v Ljubljani in obiskovala bolnike, nato pa se je spet vrnila na Frankolovo, kjer nanjo spominja tudi po njej imenovani dom. Deset let je preživela v Celju in imela na skrbi razna opravila. Zaradi starostne opešanosti se je leta 2003 preselila v Mengeš, kjer je za vse lepo poskrbljeno, tako telesno kakor duhovno. Sestra Aleta se je za večnost rodila 2.12.2008 in je pokopana na Žalah.

Zbral 24.1.2018, Drago Stanovnik

http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/F1635291294FAD62C1257074003E94A6?OpenDocument

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

BODI DEL NAS

DEOS Center starejših Notranje Gorice
Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna