Logo MojaObčina.si

Brezovica

JUTRI
1°C
-1°C
SRE.
-2°C
-3°C

Koncert samospevov Popotniške pesmi: Darko Vidic, bariton in Nejc Lavrenčič, klavir

3174
Vstopnina: 10/8
več na www.perartem.si
Deli
Koncertni cikel Glas iz davnine

Darko Vidic - bariton

Nejc Lavrenčič - klavir

Program: L. van Beethoven, R. Schumann, F. S. Vilhar, R. V. Williams

Tokrat bo cikel Glas iz davnine gostil baritonista Darka Vidica. Z Nejcem Lavrenčičem ob klavirju bosta izvedla cikel samospevov L. van Beethovna z naslovom An die ferne Geliebte / Oddaljeni ljubljeni, ki je prvi cikel samospevov kdajkoli napisan. Daljava, prostranost in pot so tema tudi Prešernovih verzov, ki jih bomo slišali v uglasbitvi F. S. Vilharja, prav tako prizadet od ljubezni beži Schumannov Der arme Peter / Ubogi Peter, Williamsov popotnik iz Songs of Travel / Popotniške pesmi  pa izbere ljubezen do vandranja in svobodnega življenja.

Baritonist Darko Vidic je študiral petje v Ljubljani na Konservatoriju za glasbo v razredu prof. Janka Volčanška. Študij petja je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Matjažu Robavsu, kjer je leta 2015 z odliko in posebno pohvalo zaključil magistrski študij petja in si pridobil naziv MAGISTR AKADEMSKI GLASBENIK PEVEC.

Je udeleženec več državnih tekmovanj iz solo petja, na katerih je prejemal prve nagrade; med drugim tudi posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V letu 2011 je bil prejemnik štipendije Wagnerjevega sklada.

Prve glasbene izkušnje je pridobival v domačem glasbenem okolju kjer je sodeloval v različnih komornih skupinah. Kot zborovski pevec in kasneje kot solist je sodeloval s Komornim zborom AVE, APZ Tone Tomšič, zborom Radia Slovenija, zborom ljubljanske Opere SNG, Vokalno akademijo Ljubljana, Oktetom Valvasor in Svetovnim zborom mladih, s katerim je sodeloval na svetovnih turnejah - Južna Afrika, Kitajska in Belgija.Kot koncertni pevec sodeluje z orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom in Big bandom RTV Slovenija, orkestrom Ljubljanske opere. Kot operni solist je nastopil v naslednjih operah: Marij Kogoj – Črne Maske (Lorenzov dvojnik), Jani Golob – Ljubezen Kapital (Oče), Giacomo Puccini – La Boheme (Marcello, Schaunar, Alcindoro), Claudio Monteverdi – Orfej (Plutone), Anton Foerster – Gorenjski slavček (Chansonete, Lovro), Giusepe Verdi – Rigoletto (grof Čeprano), Niccolo Piccinni – Nikogaršnja hči (Tagliaferro), Benjamin Britten – The Rape of Lucretia (Tarquinius), Gioacchino Rossini – Italianka v Alžiru (Haly), Antonin Dvorak – Rusalka (Lovec, Gozdar), Christoph Willibald Gluck – Orfej in Evridika (Orfej), Giacomo Puccini – La fanciula del West (Sonora), Jacques Offenbach – Orfej v Peklu (Jupiter), Giacomo Puccini – Turandot (Ping), Claudio Monteverdi – Kronanje Popeje (Merkur), Gaetano Donizetti – Don Pasquale (Doktor Malatesta)…

Od leta 2010 je član najprestižnejše slovenske komorne vokalne skupine Slovenski oktet. Je prejemnik študentske Prešernove nagrade za umetniške dosežke v študijskem letu 2012/2013.

Nejc Lavrenčič je glasbeno šolanje začel v razredu Tatjane Dvoršak na Srednji glasbeni in Baletni šoli Maribor. Kasneje sta ga pod svoje okrilje sprejeli tudi pianistki Marina Horak in Saša Gerželj-Donaldson. Na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad.

Snemal je za RTV Slovenija in igral v koncertnih hišah in dvoranah kot so Kennedy Center of Performing Arts v Washington D.C., BOZAR – Palais des beaux-arts v Bruslju, Le Petit Palais v Parizu, Beograjska filharmonija, Sant Pau Recinte Modernista in ESMUC – L’Auditori v Barceloni, India International Center v New Delhiju,  Freiman Hall v Ottawi (Kanada), Kleber Hall v Luxemburgu, Mim – Music Instrument Museum v Bruslju, Kraljevi konservatorij v Bruslju (Belgija), Stainway & Sons Centre v Antwerpnu, Glazbeni zavod Zagreb (Hrvaška), Glazbena Matica Zagreb, Opera ljubljana, Opera Maribor, Rdeča dvorana, Narodna galerija v Ljubljani, Unionska dvorana v Mariboru in drugod.

Študiral je pod vodstvom Aleksandra Madžar-a na Kraljevem konservatoriju v Bruslju (Belgija). 2012 je končal magisterij v razredu Jana Michiels-a. Junija 2014 je končal še svoj drug magisterij iz komorne glasbe. Med 2011 in 2013 je prejemal štipendijo belgijske vlade.​Oktobra 2011 je predstavljal "Evropsko prestolnico kulture Maribor 2012." Ob tej priložnosti je v Bruslju izvajal dela slovenskih skladateljev, ki do takrat v Belgiji še niso bila slišana. Nejc je prejel nagrado "Dr. Roman Klasinc" ta posebne dosežke in kreativnost.

Od 2010 do 2014 se je izobraževal in specializiral v interpretaciji samospeva pod vodstvom Udo Reinemann-a in njegovih gostujočih mojstrov samospeva.

Nejc je aktiven kot solo pianist, komorni glasbenik in v samospevu.  Koncertno sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki kot so Sabina Cvilak, Mojca Vedernjak Artur Rozek, Juliette de Massy, Cristina Segura Rodriguez, Katja Konvalinka, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Luka Železnik, Irena Preda in drugi.

V 2015 je prejemal delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za doprinos k ohranitvi in razvoju interpretacije samospeva v Sloveniji.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij