Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
14°C
2°C
JUTRI
4°C
-6°C

Blagoslov novega Ižancovega križa v Vnanjih Goricah, na Novi Poti

4061
Organizator: ŽU Brezovica krajanke in krajani Vnanjih GoricČeprav so cerkve po krajih v Sloveniji res največji in najdragocenejši kulturni spomeniki, so prav tako dragocena tudi vsa druga znamenja. Vnanje Gorice, na primer bogati in krasi deset križev (Andrejčev, Blokarjev, Gršakov, Ižancov, Lukcov, Masletov, Pri cerkvi, Rotarjev, Slabetov, Sredi vasi) ter Sveti Florjan v vitrini gasilskega doma in kot freska, pri Tomaževem Petru, sredi vasi. Vsak tak biser pa je dragocen še toliko bolj, če vemo s kakšnim namenom so ga naši predniki tam postavili in na kaj nas spominja danes, ko gremo mimo ali se spomnimo nanj. Zato je prav, da našim zanamcem ohranimo tudi te dragocene podatke.

Ižancov križ je bil postavljen leta 1897. Torej pred 120 leti in je bil že močno dotrajan, zato je sedaj narejen nov lesen križ. Prav tako je nova streha in novo razpelo Jezusa. Prejšnje razpelo pa je bilo pred leti restavrirano in je sedaj v prostorih neokatehumenske skupnosti na Brezovici. Podstavni kamen je na novo brušen in obnovljen napis na njem ter dodana jeklena nosilna konstrukcija.

Pred 120 leti je bilo v Vnanjih Goricah okoli 80 hiš in 500 ljudi. Nekateri fantje in možje so hodili tudi v Mesti log sekat hraste za potrebe izgradnje Ljubljane. Tako je eden od njih srečal tudi z neznanko in dobill spolno bolezen.  V priprošnjo, da bi ozdravel je dal postaviti ta križ. Fant je umrl, križ pa je ostal v spmin nanj in v opomin živim ter v spdbudo vsem nam, da bi živeli v medsebojni zvestobi in pravem spoštovanju. Obnova tega znamenja pa je tudi naša zahvala za mir in Blagoslov v katerem lahko živimo mi in naše družine ter v priprošnjo, da bi bilo tudi v naprej tako.

Nov napis na križu:

TA KRIŽ JE

OBNOVLJEN

V ZAHVALO

ZA NAM

UGODNE

ČASE TER V

PRIPROŠNJO

ZA MIR IN

BLAGOSLOV

VSEH DRUŽIN

TUDI V NAPREJ.

1.10.2017

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!