Logo MojaObčina.si

Brezovica

DANES
14°C
10°C
JUTRI
22°C
11°C

Antonov večer - Pogovor s Slovenko leta

3159Sonja nam bo po sveti maši povedala kako jo skozi življenje spremlja Božja milost.

Kdo je gospa Sonja Pungertnik ?


To je čudovita in neverjetna ženska, ki ne vidi s telesnimi očmi, od rojstva je namreč slepa, vidi pa s srcem. Z vsemi drugimi čuti hitro zazna bližino bližnjega in ga od daleč začuti, kako mu gre, preden ta sploh kaj pove o sebi. Čeprav je popolnoma slepa, na zunaj dela kot vsak zdrav človek. Redno hodi v službo in se vozi z javnimi prevoznimi sredstvi v pet kilometrov oddaljeni kraj. 
Obenem je žena in mati, ki kot gospodinja skrbi za sina in moža. V Ignacijevem domu duhovnih vaj, kjer je zaposlena, sprejema in odgovarja na telefonske klice, preko spleta sprejema prijavnice za duhovne vaje  in pisno odgovarja na razna vprašanja. S patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Mnogi pri njej iščejo nasveta. Je iskana duhovna voditeljica in spremljevalka udeležencev duhovnih vaj v vsakdanjem življenju. Najraje pa ljudem pomaga osebno. Svoje poslanstvo vidi v tem, da kot slepa pomaga drugim s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. V ta namen že sedemnajst let na radiu Ognjišče vodi mesečno oddajo Luč v temi. »Človek je lahko srečen le tedaj, ko spozna, da je dragocen takšen, kakršen je, ko odkrije svoje darove in jih uporabi v dobro sebe in drugih« (Sonja Pungertnik).

Znano je, da je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike. Prav zaradi tega je bila predlagana za kandidatko Slovenka leta. Revija Jana jih je  med številnimi izbrala deset in med njimi je pod številko sedem gospa Sonja Pungertnik.Vabim te torej: GLASUJ ZA SLOVENKO LETA 2014  ZA SONJO PUNGERTNIK!  KAKO?  Po SMS sporočilu: vtipkaj 4567 in v sporočilo z velikimi črkami napiši SLOVENKA 7. Kandidatka je nedvomno vredna tvojega glasu.     p. Jože Roblek, dj

 


Slovenka leta 2014 je "neverjetno optimistična in topla" Sonja


"V največje veselje mi je, ko ljudje ob meni pozabijo, da ne vidim – takrat sem samo Sonja."

To je o sebi povedala Slovenka leta 2014 Sonja Pungertnik, sooblikovalka slovenske zakonodaje za invalide, voditeljica oddaje Luč v temi na Radiu Ognjišče, ki ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih ter je s patrom Ivanom Platovnjakom vodja šole odpuščanja v Ignacijevem domu duhovnosti.

"Na tem odru ne stojim sama, ampak z vsemi tistimi, ki so mi pomagali postajati to, kar sem - z Bogom, ki mi je dal življenje, zlatima staršema, družini in brezštevilnim, ki mi jih je življenje poslalo na pot," je v čustvenem zahvalnem govoru dejala Pungertnikova. "Vsak vaš glas zame razumem kot potrditev vrednot, za katere se zavzemam, in znamenje odprtosti do drugačnosti."

Pungertnikova je bila med desetimi izjemnimi nominirankami za naslov Slovenka leta 2014, ženskami s presežkom, ki superiorno obvladajo svojo področje. Družbo so ji delale Ivanka Berčan, Katarina Čas, Ana Jug, Manca Košir, Lucija Mlinarič, Lenka Puh, Irena Rotar, Marija Sivec in Marijana Sukič.

"Le stežka smo jih izluščili izmed množice predlogov. Izbirali smo s posameznih področij, tako marsikatera izjemna zgodba še čaka na svojo predstavitev. Zagotovo jo dočaka. Letošnja deseterica pa nas bo zagotovo še dolgo navdihovala s pogumom in svojo silno močjo," so zapisali v uredništvu revije, pri kateri laskavi naziv podeljujejo že več kot četrt stoletja, skupno pa je bilo v teh letih nominiranih že več kot 200 žensk.

Tako o nominirankah kot o tem, katera izmed v uvodu navedenih dam je v tem letu posebej zaznamovala Slovenijo, odloča glasovanje bralcev. Razglasitev je potekala v Slovenski filharmoniji, ob spremljavi mladinskega simfoničnega orkestra glasbene šole Celje.

"Topla in optimistična ženska" "Je neverjetno optimistična in topla ženska, prepričana, da je bila slepa poslana na svet z namenom. Je svetilnik vsem s podobnimi ovirami, kot jih ima sama. Nikoli ni gledala na to, kaj bodo drugi naredili zanjo, temveč kaj bo družba z njo pridobila, zato ozavešča o invalidih, njihovih sposobnostih in talentih – tudi v mesečni oddaji Luč v temi na radiu Ognjišče, ki jo vodi že sedemnajst let. Med drugim je pomagala pri oblikovanju slovenske zakonodaje za invalide, delala kot defektologinja in sodelovala pri rehabilitaciji kasneje oslepelih oseb, pripravljala delavnice za slepe in slabovidne otroke ter mladostnike, najraje pa ljudem pomaga osebno. Zaposlena je pri jezuitih v Ignacijevem domu duhovnosti, kjer s patrom Ivanom Platovnjakom vodi šolo odpuščanja. Energijo ji dajejo družina, vera in ljudje," so o zmagovalki, ki je prejela v dar kipec umetnice Ljubice Kočica, zapisali pri reviji Jana.


Vir: 
  ( https://www.rtvslo.si/zabava/druzabna-kronika/slovenka-leta-2014-je-neverjetno-optimisticna-in-topla-sonja-pungertnik/356307)

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Kadrovska Asistenca-stranski
MBA vhodna vrata in okna