Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
6°C
Oceni objavo

V Brežicah svečano odkritje pomnika osamosvojitveni vojni

Dogodek se je začel z dvigom slovenske zastave. Na prireditvi sta zbrane nagovorila predsednik Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Anton Supančič in župan Občine Brežice Ivan Molan. Oba sta poudarila pomen ohranjanja spomina ha prelomne dogodke in pogumna dejanja v letu 1991. Naj po pomnik v spomin in opomin, da nam Slovencem svobodna in samostojna država ni bila podarjena temveč izbojevana tudi za ceno življenj.

Župan Ivan Molan je dejal: »V naši občini so potekali pomembni boji v vojni za osamosvojitev – Rigonce, Prilipe, Cerklje ob Krki. Zato me veseli, da danes odkrivamo pomnik, ki je simbol zmage, prav tako pa je tudi simbol priznanja in zahvale vsem, ki ste se pred 30 leti odzvali klicu domovine in nam izborili svobodno in samostojno Slovenijo, v kateri danes živimo. Spoštovani, ta pomnik naj nas in naše zanamce spominja na dejanja prelomnega leta 1991, ki ne smejo biti nikoli pozabljena.« Župan se je zahvalil vsem, ki so dali pobudo za postavitev pomnika in sodelovali pri uresničitvi projekta. Vsem prisotnim je čestital ob bližnjem dnevu suverenosti in prazniku občine Brežice, 28. oktobru.

V programu prireditve so sodelovali Gasilski pihalni orkester Loče z izvedbo himne Republike Slovenije in učenci OŠ Brežice Hana Uršič, Lare Mujčinović, Žan Krošelj, Lija Čurič, Lejla Pezdirc in Dora Petrej z učiteljico Katjo Lipičnik. Prireditev je povezovala Anja Urek.

O pomniku osamosvojitveni vojni

Sam obelisk je visok 12 m in tehta cca 20 ton, izdelan je iz belega cementa in sivega granulata 8-16 mm. Vrednost pomnika znaša 23.436,20 evrov, občina pa je izvedla tudi parkovne ureditvi okoli pomnika. Avtor pomnika je akademski slikar Alojz Konec. Projekt za pomnik je izdelalo podjetje Naino d.o.o., izvajalec del pa je bilo podjetje SL-inženiring Boršt d.o.o..  

Avtorjeva razlaga Obeliska zmage pravi: »Mera spomenika je tetraeder iz osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991. Z obeliskom tvori premico Rigonce-Ljubljana in povezuje tamkajšnji spopad z osamosvojitvijo.  Grajen je iz metličenega, opažnega in brušenega betona, da simbolizira takratno sodelovanje Teritorialne obrambe, milice in civilnih struktur. Tvorijo ga tri ploščadi, zid, obelisk, LED ozvezdje in tribarvni signal zmage.«

Brežiško združenje veteranov vojne za Slovenijo je na Občino Brežice naslovilo pobudo za postavitev pomnika osamosvojitveni vojni in občina je predlog podprla ter omogočila izvedbo v jubilejnem letu 2021. Občine Brežice je sestavila projektno skupino za pripravo in izvedbo osrednjega pomnika osamosvojitvene vojne Slovenije 1991 v Brežicah, v kateri so sodelovali predstavniki območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Brežice kot predlagatelji,  in je avgusta 2020 objavila  Javni, odprti, anonimni poziv za izbiro najprimernejše rešitve za postavitev pomnika osamosvojitvene vojne Slovenije leta 1991 v Brežicah. Predmet javnega natečaja je bila idejna zasnova parka z lokacijo pomnika (arhitekturno – prostorski del) in idejna zasnova pomnika (kiparsko – umetniški del).  Prejetih je bilo sedem (7) rešitev iz različnih koncev Slovenije. Po mnenju komisije so se avtorji predlogov izredno potrudili in pripravili raznolike idejne zasnove. Komisija je vse prejete predloge preučila in v nadaljevanju s tajnim glasovanjem izbrala najprimernejšo rešitev, poimenovano Obelisk zmage 1991, avtorja akademskega slikarja Alojza Konca.

Oglejte si tudi