Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
26°C
5°C
Oceni objavo

4. kmetijski forum o pametnih tehnologijah, odpornih sortah rastlin in avtohtoni pasmi

Občina Brežice je v lanskem letu tudi prejela naziv Planetu zemlja prijazna občina in srebrni znak Slovenske turistične organizacije Green Destination (Zelena destinacija). Obe priznanji sta dodatna spodbuda k razvoju zelenega turizma, katerega cilj je tudi povezovanje s kmetijstvom.

Polno dvorano obiskovalcev sta v uvodnem delu foruma nagovorila župan Občine Brežice Ivan Molan in direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto Jože Simončič. Župan Ivan Molan je dejal, da je kmetijstvo v brežiški občini dobro razvito, saj investicije kmetovalcev na letni ravni dosegajo raven investicij v podjetništvu.

 

Jože Simončič je izrekel pohvalo in se zahvalil občini, ki bo kot partner s Kmetijsko gozdarskim zavodom Novo mesto v sklopu projektov  Evropsko partnerstvo za inovacije na področju kmetijske produktivnosti in trajnosti v letu 2020 pristopila k projektu ohranitve in razvoja avtohtonih sort in sicer to sta rumeni plavec in pišečka marelica.

 

Kmetijski forum je v nadaljevanju predstavil štiri aktualne teme – pametno kmetijstvo, tolerantne sorte vinske trete, projekte za ohranitev, prepoznavnost in zaščito edine ohranjene slovenske avtohtone pasme prašičev-  krškopoljskega prašiča in predstavitev nove odporne sorte jabolk Bonita.

 

Nove izzive pri razvoju kmetijske tehnike z uporabo elektronike predstavlja tudi postopna ukinitev najbolj razširjenega herbicida glifosata, ki bo ukinjen konec leta 2022. Martin Mavsar, svetovalec in specialist za kmetijsko tehniko ter sadjarstvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, je na forumu predstavil trenutno najsodobnejše kmetijske tehnike na trgu. Dejal je, da pametno kmetijstvo prinaša digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo opravil v kmetijstvu, kar prispeva tudi k zmanjševanju uporabe škropiv.

 

Jernej Martinčič, svetovalec in specialist za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, je predstavil nekaj najbolj perspektivnih tolerantnih sort vinske trte. Zaradi velike porabe pesticidov v vinogradništvu in iskanje vin na trgu, ki so pridelana na bolj prijazen način do okolja, so žlahtnitelji sprejeli izziv in na trgu so se pričele pojavljati sorte, ki so tolerantne na dve najbolj problematični bolezni, oidij in peronosporo. Te relativno nove sorte trt v povprečju potrebujejo veliko manj škropiv kot tradicionalne, ki potrebujejo od 6 do 16 škropljenj na leto – odvisno od vremeskih razmer ipd..

 

Udeleženci 4. kmetijskega foruma so prisluhnili tudi predstavitvi projektov za ohranitev in prepoznavnost ter zaščito edine ohranjene slovenske avtohtone pasme krškopoljski prašič,  ki vse od leta 2001 pridobiva na veljavi. Projekte je predstavil mag. Andrej Kastelic, vodja oddelka za živinorejo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto.

4. kmetijski forum se je zaključil s predstavitvijo nove odporne sorte jabolk Bonita o kateri je zbranim spregovoril Anton Koršič, predstavnik Zadruga Tibona z.o.o..

Oglejte si tudi