Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
5°C
JUTRI
27°C
5°C
Oceni objavo

Obvestilo o vsakoletni mednarodni vojaški vaji Jadransku udar/Adriatic Strike 2021

Na letošnji vaji, ki jo bo organiziralo in vodilo poveljstvo 15. polka vojaškega letalstva iz vojaškega letališča Cerklje ob Krki, se bodo usposabljali že certificirani kontrolorji združenega ognja, posadke strelskih platform, poveljniki čet in načrtovalci združenega ognja ter pripadniki specialnih enot. Sodelujoče zmogljivost na združenih vajah Jadranski udar 2021 in Zvezdni vitez 2021 (angl. Astral Knight), bodo izvedle skupno urjenje v postopkih reševanja in iskanja.

Na vaji se pričakuje okoli 650 udeležencev, od tega približno 200 pripadnikov iz 20 zavezniških in partnerskih držav, in sicer; Avstrije, Belgije, Bosna in Hercegovina, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčija, Hrvaške, Italije, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Severne Makedonije, Slovaške, Španije in Združenih držav Amerike.

Usposabljanje kontrolorjev ognja bo potekalo na petih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na katerem bodo letalniki, minometi in tanki zagotavljali ognjeno podporo, na območju občin Tolmin in Kobarid, Radeč, Moravskih Toplic ter širšem območju Kamniško Savinjskih Alp, kjer bodo letalniki samo simulirali letalsko podporo.

Zaradi zagotavljanja varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo med vajo začasne dnevne zapore zračnega prostora nad območji delovanja, in sicer med 9. in 12., 14. in 18. ter 21. in 23. uro. Na območjih usposabljanja se pričakuje povečan hrup zaradi preletov letalnikov.

Na letališču Cerklje ob Krki bo stacioniranih večina letal in helikopterjev sodelujočih držav in Slovenske vojske. Glavne aktivnosti bodo potekale v času med 17. in 21.5., ko bo bistveno povečan zračni promet nad letališčem in v celotnem Posavju, tako v dnevnem kot tudi v nočnem času.

Po cestah ne pričakujemo večjih premikov, razen v soboto 22. 5., ko bo večina udeležencev odhajala domov. V petek, 21. 5. 2021, se bodo vsi scenariji na delovnih točkah končali najkasneje ob 12:00.

Obisk letališča in letalnikov v okviru dneva odprtih vrat, letos zaradi COVID situacije, ne bomo izvedli.

Oglejte si tudi