Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
1°C
PON.
12°C
0°C
Oceni objavo

Društva s sodelovanjem obeležila dan invalidov in bolnikov občine Brežice

V avli Mladinskega centra Brežice so potekale predstavitve društev, sodelavke Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice so izvajale brezplačne meritve krvnega tlaka, ravni sladkorja v krvi ter gleženjskega indeksa za obiskovalce. Obiskovalci so lahko pri predstavnikih sodelujočih društev prejeli različne uporabne informacije in se seznanili z nameni delovanja društev.

Predavanja in predstavitev društev se je udeležila podžupanja občine Brežice Mila Levec, ki je ob tej priložnosti pozdravila obiskovalce v imenu občine in se predavatelju zahvalila za zanimivo in praktično predavanje. Zbrane je nagovorila tudi predstavnica društev ter koordinatorka vsebinskega dela programa, predsednica Društva za preprečevanje osteoporoze Posavje Milena Jesenko, ki je izrekla zahvalo Občini Brežice za več kot desetletno podporo pri organizaciji in izvedbi programa ob dnevu invalidov in bolnikov.

Program dneva invalidov in bolnikov je nastal v sodelovanju z naslednjimi društvi, ki združujejo tudi člane na področju brežiške občine: Društvo diabetikov Posavje, Brežice; Društvo za zdravje srca in ožilja, podružnica Posavje; Koronarni klub Brežice; Društvo za preprečevanje osteoporoze Posavje; Društvo za fibromialgijo Brežice;  Ozara Slovenije, Enota Brežice; Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Novo mest; Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen Sekcija dolenjske regije; Društvo za celiakijo Celje; Društvo ledvičnih in dializnih bolnikov Krško; Zveza Delovnih Invalidov Slovenije - Društvo invalidov občine Brežice v sodelovanju s Centrom za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Brežice in Občino Brežice.

Dobro obiskano predavanju o težavah s kontinenco

Dr. Božidar Voljč je izvedel predavanje o inkontinenci v sklopu programa SuhDan, ki je namenjen opolnomočenju oseb z motnjami kontinence (težave z zadrževanjem vode oz. uhajanjem vode) in zmanjšanju stigme inkontinence v slovenski družbi. Predavatelj je predstavil podatek, da ima težave z zadrževanjem vode od 10 do 15% ljudi, torej nekje med 250.000 in 300.000 prebivalcev Slovenije. Dvakrat pogosteje prizadene ženske kot moške, pogostejša je tudi pri starejših. Predstavil je različne tipe oblike inkontinence, od stresne, za katero trpi od 15 do 60% žensko po porodu, ta zajema tudi uhajanje vode ob kihanju, kašljanju, smehu, dvigovanju bremen in ob športnih naporih. Naslednja oblika je urgentna inkontinenca, ki je nenadna in silovita potreba po odvajanju, lahko je inkontinenca tudi mešane oblike -  stresna in urgentna, do funkcionalne inkontinence prihaja tudi zaradi drugih bolezni ali stanj, obstaja tudi fekalna inkontinenca oz. nehoteno uhajanje blata.

Dr. Voljč je predstavil nabor pripomočkov, ki olajšajo spoprijemanje z inkontinenco. Pri tem je izpostavil pomembnost pravilne izmere telesnih mer pacienta, da bo zdravnik lahko predpisal ustrezno velikost predlog, saj ta močno vpliva na učinkovitost predlog pri vsakodnevnih aktivnostih. Predavatelj je slušatelje opozoril tudi na pomen gibanja v vseh obdobjih življenja.

Pri tem je imel predavatelj tudi nasvet za splošne zdravnike, ki naj bodo pozorni na frazo ob koncu pogovora s pacientom, kadar ta reče »Samo še tole, gospod doktor.«. Pogosto je to težava z inkontinenco, zaradi katere so prišli k zdravniku, vendar je pacientom težko govoriti o tej težavi, zato jo želijo omeniti bolj na mimogrede. Zdravniki naj paciente spodbudijo k temu pogovoru in so še posebej pozorni na stvari, ki pridejo na površje ob zaključku obiska.

Predavatelj je svojo predstavitev zaključil z razmišljanjem, da motnje kontinence niso sramota ampak razmeroma običajna nadloga v vseh obdobjih življenja, da spremljajo številna zdravstvena stanja in bolezni ter da lahko kljub temu aktivno in zdravo živimo, zato se je o teh težavah potrebno pogovarjati in si pomagati.

Več o projektu na spletni strani http://www.suhdan.si.  

Oglejte si tudi