Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Zakaj je organska kozmetika bolj varna?

Bi verjeli, da povprečna oseba uporabi 15 različnih kozmetičnih produktov na dan? Ženske seveda, za svoj popoln in negovan videz potrebujejo nekoliko več kozmetičnih izdelkov kot moški-od izdelkov za umivanje, nego kože, make-up in parfum.

Razvoj znanosti in novih tehnologij je uvedel novosti tudi na področju kozmetike. Danes lahko najdemo na policah trgovin učinkovite izdelke za nego kože, vendar se pogosto ne zavedamo, da ti izdelki vsebujejo tudi škodljive kemikalije. Pogosto smo s kozmetiko, ki jo najdemo na policah zadovoljni – naša koža je čista in navlažena, prijetno dišimo, zaradi make-upa pa izgledamo skoraj tako kot manekenka v oglasu, ki dokazuje, da ta izdelek pač moramo imeti. Presenečeni bi bili v kolikor bi vedeli, da zaradi te osnovne potrebe, da bi bili čisti, lepi in negovani, pogosto na svojo kožo nanašamo škodljive snovi.


Raziskava National Institute of Occupational Safety and Health iz ZDA je ugotovila, da je 884 kemikalij, ki jih uporabljamo v izdelkih za osebno nego in v kozmetiki toksičnih. Ocenili so, da ženska koža letno povprečno absorbira 2 kg kemikalij iz kozmetičnih produktov. Kar 60% snovi, ki jih nanesemo na kožo se namreč resorbira skozi kožo in preide v krvni obtok.

In kaj potem? Posledice škodljivih kemikalij v kozmetiki povezujejo z nastankom raka, neplodnostjo, motnjami v endokrinem sistemu ter alergičnimi stanji.

V raziskavi so med drugim dokazali, da naj bi eden od petih izdelkov za nego kože vseboval kemikalije, ki jih povezujejo z rakom, 80% izdelkov vsebuje nevarne nečistoče in 56% izdelkov vsebuje snovi, ki omogočajo vstop v globlje plasti kože. Vsebnost teh snovi je v izdelkih res majhna, vendar jih nanašamo dnevno, celo večkrat na dan, v več plasteh!

Znanstveniki opozarjajo tudi na vpliv škodljivih kemikalij iz kozmetike na okolje, saj jih dnevno spiramo v kanalizacijo in s tem obremenjujemo okolje.

Svetujemo, da preverite sestavine na izdelkih, ki jih uporabljate. In ne pozabite, da je snov med sestavinami na izdelku, ki jo težko izgovorite najverjetneje kemikalija, ki je lahko škodljiva za telo.

Organski izdelki za nego kože le-to negujejo na naraven način, saj ne vsebujejo škodljivih snovi. Zaradi organskih hranilnih snovi, ki jih vsebujejo, so pogosto celo bolj učinkoviti kot običajna kozmetika.


Kozmetika Heaven by Deborah Mitchell vsebuje le naravne, organske sestavine. Ne vsebuje zdravju škodljivih konzervansov (parabenov) in dišav ter ni testirana na živalih.

Oglejte si tudi