Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Tretješolci in preteklost Vranskega

Tretješolci spoznavamo domači kraj in njegovo zgodovino. Ker se zavedamo, da se najlažje učimo v avtentičnem okolju z ogledom realnih predmetov, smo se odločili, da obiščemo etnografsko zbirko v Brodeh in spoznamo življenje naših prednikov nekoč. Zahvaljujemo se ZKŠT Vransko in gospodu Ludviku Piklu, ki nam vsako leto omogočita brezplačen ogled muzeja in otrokom prikažeta, kako zanimivo, zabavno in težaško delo so opravljali ljudje v preteklosti.

V sredo, 16. 1. 2019, smo se s sošolci in učiteljico Polono odpravili na sprehod po Vranskem, kjer smo si ogledali različne stavbe. Izvedeli smo, da se je v Schwentnerjevi hiši rodil Lavoslav Schwentner. V bližini cerkve smo videli star gasilski dom. Sprehodili smo se do vasi Brode, kjer smo videli staro avtobusno postajo. Pot smo nadaljevali do starega vodnjaka. V bližini smo si ogledali hišo s starimi predmeti. Najbolj mi je bil všeč star šivalni stroj. Videli smo še stare predmete, kot so žaga, kovačnica, mentrga, pinja … Ko smo se vračali proti šoli, smo izvedeli, da je bilo v vrtcu včasih sodišče. Stari del naše šole je star več kot 100 let. Na  sprehodu smo se naučili veliko novih stvari.

Max Mravljak, 3. b
 
V sredo smo šli na učni sprehod po Vranskem in Brodeh. Ogledali smo si kulturno-zgodovinske znamenitosti kraja. Naša šola je imela nekoč eno stavbo in je bila zgrajena leta 1902. Poleg šole je stara Schwentnerjeva hiša, ki je zelo lepa. V njej se je rodil založnik Ladislav Schwentner. Šli smo do stavbe, kjer je sedaj frizerstvo Sara, včasih pa je bil v njej nekdanji krajevni urad in tudi sedež občine Vransko. Sredi trga je Osetova hiša, v kateri so nekoč vpisovali v zemljiško knjigo. Danes so v tej hiši občina, pošta in trgovina. Poleg Osetove hiše je cerkev svetega Mihaela, ki je zelo lepa, prvič je bila omenjena leta 1123. Pot nas je vodila do etnografske zbirke v Brodeh, kjer smo si ogledali stare predmete. Učni sprehod je bil zanimiv.
Žiga Kupec, 3. b

Oglejte si tudi