Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Video: Dan turnega smučanja na Golteh

Pa smo le dočakali prvo državno člansko turnosmučarsko prvenstvo v šprintih. Po neuspelih poskusih lani decembra in januarja smo člani TSK LiMa 26.12.2020 na Golteh le izvedli državno prvenstvo v šprintih.

Velik izziv je predstavljala organizacija dogodka v času epidemije in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje širjenja korona virusa. Zadnja leta je vse večji problem tudi pomanjkanje snega, ki je na srečo zapadel dan prej. Tako je bilo 26. decembra vse pripravljeno za izvedbo tekmovanja. V soboto le nekaj ur pred tekmo se je uresničil največji strah, cesta na Golte, zaradi novozapadlega snega, ni bila prevozna. Ko je snežni plug le prišel, so se začele še zadnje priprave, prevzem štartnih številk, zadnji popravki proge in postavitev ozvočenja.

Ob desetih, eno uro kasneje kot je bil predviden štart tekmovanja, je bilo vse pripravljeno za tekmo. 31 tekmovalk in tekmovalcev je bilo pripravljenih na štart. Kot se spodobi za državno prvenstvo so bili na štartu vsi najboljši, z legendo Nejcem Kuharjem na čelu. Po vseh naporih organizatorjev se je ob desetih na progo podala prva tekmovalka. Zatem se je še ostalih 30 tekmovalcev podalo na progo s 60 sekundnim štartnim intervalov. Po kvalifikacijah so sledili štirje četrtfinalni boji, od koder se je 12 najboljših moških uvrstilo v polfinale. Napetost se je stopnjevala in takoj za drugim polfinalom je napočil čas za ženski finale.
V napetem boju je vlogo favoritinje opravičila Karmen Klančnik Pobežin in suvereno osvojila naslov državne prvakinje v šprintu. Naslov državne podprvakinje je osvojila Alenka Lukič, tretja pa je bila Tina Ošlak.
Za konec tekmovanja je sledil še moški finale. Šest najboljših tekmovalcev, vsi z istim ciljem, osvojiti naslov državnega prvaka, se je ob poku štartne pištole podalo na progo. S časom 4:05 je državni prvak postal Luka Kovačič. Drugo mesto je osvojil Matjaž Mikloša, tretje pa Tine Habjan.

Sledila je še slavnostna razglasitev in podelitev. Tako je bilo prvo državno člansko turnosmučarsko prvenstvo v šprintih pod streho. Izvedba dogodka pa ne bi bila mogoča ob pomoči članov TSK LiMa in GRS Celje ter ob pomoči donatorjev in sponzorjev (Fundacija za šport, Smučišče Golte, Planinska zveza Slovenije, Lumar IG d.o.o., Nordic by Petra Majdič, Plastika Skaza d.o.o., Salewa-Dynafit Slovenija, Gostilna Oštirka, Dadakt Hrustljava zabava, Iglu šport Celje-Velenje, Kovaštvo Očko, Mizar d.o.o., Šport 11, Viba - gradbeni stroji in oprema., Kibuba, PGH d.o.o. in Občina Dobrna). Zahvala gre tudi komentatorju Petru Kavčiču, Domnu Novaku, ki je skrbel za ozvočenje in članom RFID meritev, ki so skrbeli za merjenje časov.
Tekma je štela tudi kot prva tekma slovenskega pokala v tekmovalnem turnem smučanju, ki v letošnji sezoni šteje šest tekem. Naslednja tekma v pokalu in državno prvenstvo posamično bo Memorial Luke Karničarja in Rada Markiča 30. januarja 2021 na Jezerskem.

Za TSK Lima:
Maj Pritržnik

vir: Planinska zveza Slovenije

Oglejte si tudi