Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Pribežali Ukrajinci želijo delati pri nas

Žalec, 11. 8. 2022 - Od letošnjega marca je zaradi vojne iz Ukrajine na območje Spodnje Savinjske doline pribežalo 31 ukrajinskih družin, v katerih je 31 žensk s 26-imi mladoletnimi otroki. Za njih in njihove rojake v Ukrajini smo izvedli zbiralne akcije in zbrali hrano z daljšim rokom trajanja, higienske izdelke in sanitetni material. Vse to še vedno zbiramo v Tuševih trgovinah v Žalcu in na Polzeli.

Pri Rdečem križu Slovenije deluje Služba RKS za poizvedovanje. Osnovno poslanstvo službe je preprečevanje stisk oseb, ki so ločeni od svojcev zaradi vojne, oboroženih spopadov, nasilja, naravnih in drugih nesreč ter migracij. V ta namen služba sodeluje pri iskanju pogrešanih oseb, prenaša družinska sporočila in sodeluje pri obnavljanju družinskih vezi. Zato pribežale iz Ukrajine evidentiramo, da jih bomo kasneje, če bo potrebno, s pomočjo Rdečih križev v drugih državah, združili s svojci.

Ponudimo jim humanitarno pomoč; hrano in oblačila, namenjamo jim tudi darilne bone za nakup hrane v trgovini z živili ter pomagamo z iskanjem nastanitev. Tisti, ki še niso prejeli denarne pomoči Urada za oskrbo in integracijo migrantov, prejmejo bon v vrednosti 20 evrov za člana za nakup hrane in vsak mesec hrano iz našega skladišča iz Sklada EU ter zbrano v akcijah. Vrednostne bone je RKS kupil v slovenskih trgovskih podjetjih z delom donacij, drugi del donacij je namenil nakupu nujnih stvari za Ukrajino. Ta sredstva so Slovenci nakazali na transakcijski račun RKS.

V Žalcu deluje Društvo Ukrajincev v Sloveniji Bereginja. Njihova predsednica, Ukrajinka Galina Malovšek, ki že več let živi pri nas, jim pomaga pri prevajanju in urejanju dokumentacije ter zagotavljanju najbolj nujnih stvari. Čedalje več Ukrajincev se zaposluje v okoliških podjetjih, toda ne znajo govoriti slovenskega jezika, zato z njimi na delo hodi Galina Malovšek in prevaja iz ukrajinskega jezika v slovenskega ter obratno.

Informacije o pomoči državljanom Ukrajine so na voljo na spletni strani: https://zalec.ozrk.si/sl/pomoc_ukrajini/.

Oglejte si tudi