Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
11°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Nenavadno moč ima ta človek − vpliv Plečnika na njegove in naše učence

1. decembra 2022 smo v Občinski knjižnici Braslovče na ogled postavili razstavo likovnih izdelkov dijakov Gimnazije Celje – Center.


Ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika je Vlada Republike Slovenije razglasila leto 2022 za Plečnikovo leto. V ta namen so na Gimnaziji Celje – Center v drugi polovici šolskega leta v ospredje likovnega ustvarjanja postavili teme, povezane z življenjem in ustvarjalnim opusom Jožeta Plečnika. Dijaki umetniške gimnazije likovne smeri so se posvetili poslopju Ljudske posojilnice v Celju, ki je v neposredni bližini šole. S spoznavanjem arhitekturnih značilnosti stavbe, prebiranjem knjig in drugih virov o življenju in delu Plečnika so dijaki spoznavali tudi odnos do njegovih učencev, predvsem do Vinka Lenarčiča, ki je tudi avtor oziroma soavtor poslopja Ljudske posojilnice v Celju. Med ustvarjalnim procesom so raziskovali vpliv mentorja oziroma učitelja na učence, zato so tudi razstavo naslovili v tem duhu.


Izdelki, ki smo jih razstavili, so nastali pri urah risanja in slikanja, bivalni kulturi in osnovah varovanja dediščine. Dijaki 2. letnika so se posvetili oblikam Plečnikovih kelihov in Plečnikovi tipografiji, dijaki 3. letnika so s plakati v različnih likovnih tehnikah predstavili svoje mnenje o avtorstvu Ljudske posojilnice, dijaki 4. letnika pa so uporabili njegovo tipografijo za oblikovanje plakatov z njegovimi značilnimi izreki. Mentorici dijakom sta bili Andreja Džakušič in Maja Rak.


Razstava bo na ogled do 23. decembra 2022.


Laura Jelen



Oglejte si tudi