Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Andrej Pešec: Odpihni stres, strah, izgorelost in tesnobo

V torek, 14. marca 2023, smo v Občinski knjižnici Braslovče prisluhnili Andreju Pešcu. Po izobrazbi je politolog, ki svoje poslanstvo razvija kot predavatelj, pisatelj in ljubitelj starodavne modrosti. Je ustanovitelj projekta Znanje za življenje. Zadnja leta deluje kot celostni psiholog, pedagog, trener in strokovni sodelavec v številnih zavodih, osnovnih in srednjih šolah, društvih, podjetjih ter drugih organizacijah doma in v tujini. Je avtor štirih knjig, nekaj jih je tudi prevedel.


Na predavanju Odpihni stres, strah, izgorelost in tesnobo je govoril o temi, ki je tema nas vseh. Nekateri se z njo srečujemo vsak dan, drugi občasno in le redki nikoli. Za njegova predavanja je značilno, da so splet modrosti, motivacijske filozofije in zanimivih zgodb iz vsakdanjega življenja. Na povsem preprost način potrka na vrata zavesti, ki jo mora vsak posameznik prebuditi, če se želi učiti, spremeniti. Življenje med nami hiti, nas premetava in pušča za seboj. Vedno bolj se zavedamo tega hitenja, a žal izmed vseh mogočih načinov izklopa težko najdemo sebi ustreznega. Zato izklop najde nas. V obliki stresa, tesnobe in bolezni. Zaradi hitenja razpadajo družine, prijateljstva in predvsem mi sami. Andrej Pešec opozarja na minimum časa, denarja in truda, potrebnega za velike spremembe. Na ta minimum opozarjajo vsi pisci in govorci sodobnega časa, o tem beremo in poslušamo in vemo. A še vedno razpadamo. Medtem ko osamljeni sedimo na svojem tronu in se občudujemo, se nam smeje nekdo, ki ima le čas, mir in osebno zadovoljstvo. In kaj imamo mi, ko se prisopihamo do ciljev? Imamo le strah, da nam bo vse to izpolzelo iz rok.
Obiskovalcem se ni mudilo. Vzeli so si čas. Zase in za gosta. Kot si je gost vzel čas za nas. In nas za konec spomnil še enkrat. Z zvoki kitare, pesmi in doma pečenih piškotov. Da se da.


Laura Jelen

Oglejte si tudi