Logo MojaObčina.si
JUTRI
11°C
3°C
NED.
14°C
2°C
Oceni objavo

Projekt vreden več kot dva milijona evrov

V dvorani Doma kulture v Braslovčah so v sredo, 31. marca, organizirali novinarsko konferenco z namenom predstavitve projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – Občine Braslovče, Polzela in Žalec. Gre za projekt, ki bo trajal od aprila letošnjega leta pa vse do septembra 2023. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj. V projektu sodelujejo tri občine Spodnje Savinjske doline in sicer Občina Braslovče, kot nosilka projekta, Občina Polzela in Občina Žalec.

Kot je na novinarski konferenci uvodoma povedal župan Občine Braslovče Tomaž Žohar je celoten projekt vreden 2.120.235,21 EUR z davkom na dodano vrednost. Na razpisu jim je uspelo pridobiti nepovratna državna sredstva ter sredstva Evropske unije. Ministrstvo za okolje in prostor bo prispevalo 189.742,68 EUR, Evropski sklad za regionalni razvoj pa 758.970,75 EUR.

Operacija predstavlja izgradnjo komunalne infrastrukture za odvajanje in čiščenje odpadne vode v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. Tako prispeva k ciljem varovanja in zaščite vodnih virov ter zmanjšanja vplivov na okolje. V okviru projekta bo izvedena investicija v dograditev javne kanalizacije v dolžini 3.450,38 m in izgradnjo dveh črpališč na območju aglomeracije ID 8235 Polzela (aglomeracija nad 2.000 populacijskih enot), ki leži na območju občin partneric. Ob tej priložnosti so bile podpisane pogodbe z izvajalci gradbenih del, ki so jih izbrale občine na javnih razpisih. Tako bodo tri podsklope gradili različni izvajalci. V Braslovčah, kjer bodo z deli pričeli najprej, predvidoma sredi meseca aprila, bo kanalizacijo v neto vrednosti 295.570,12 EUR gradilo podjetje AGM NEMEC d. o. o.. Letos bo tako na območju Orle vasi in Pariželj zgrajenih 1.650 m kanalizacijskih vodov.

Drugi podsklop je predstavil župan Občine Polzela Jože Kužnik. Povedal je, da so na razpisu izbrali podjetje NIVIG d.o.o., ki bo na območju Brega pri Polzeli in v centru Polzele zgradil 1.095 m kanalizacije v vrednosti 281.386,37 EUR. Tudi v Občini Žalec se zavedajo pomena takšnih investicij. Po besedah župana Janko Kosa, bodo morale občine v prihodnje v te namene investirati še kar nekaj svojih lastnih sredstev in sredstev Evropske skupnosti. Na območju Občine Žalec bo 704 m dolg kanalizacijski vod v vrednosti 168.340,54 evrov gradilo podjetje TEGAR d.o.o.

V občinah Polzela in Žalec projekt zajema tudi izgradnjo dveh črpališč. Pogodbe s strani izvajalcev so podpisali v imenu podjetja AGM NEMEC d.o.o. direktorica Maja Nemec, Luka Petrak direktor podjetja NIVIG d.o.o. in s strani podjetja TEGAR d.o.o. direktor Tomo Ilijaš. Skupno se bo tako na novo kanalizacijsko omrežje, ki bo v letu 2023 povezano z že obstoječo komunalno infrastrukturo, ki je speljana do centralne čistilne naprave v Kasazah, priključilo večje število gospodinjstev. Skupaj 245 prebivalcev na območju projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Savinje – Občine Braslovče, Polzela in Žalec.

Oglejte si tudi