Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
-1°C
JUTRI
11°C
3°C
Oceni objavo

Slovesnost v spomin Srečku Puncerju

V sredo, 29. aprila, je na pokopališču v Braslovčah potekala krajša spominska slovesnost v spomin na ta dan leta 1919 umrlega Srečka Puncerja, tesnega sodelavca borcev za severno mejo, generala Rudolfa Maistra in Franja Malgaja.

Položitev venca so opravili predsednica Zveze društev generala Maistra Lučka Lazarev Šerbec, generalni sekretar zveze Rudolf Pfeifer, župan Tomaž Žohar in predsednik Kulturno zgodovinskega društva Žovnek Franc Kralj.

Srečko Puncer je bil pokopan na braslovškem pokopališču z vojaškimi častmi, v njegovo slovo pa je spregovoril general Maister. Leta 1930 so mu postavili tudi večji spomenik. Srečko Puncer je prispeval pomemben delež v boju za slovensko narodnostno ozemlje na Koroškem. Zadolžen je bil tudi za informiranje in izdajanje časopisa »Jugoslovanski Korotan«. Padel je v bojih za mejo na Koroškem.

Zgodovinar Franc Kralj že pripravlja gradivo o življenju in delu Srečka Puncerja in o njegovi vlogi v slovenski zgodovini. Priprave za izdajo knjige, ki naj bi luč sveta zagledala letos jeseni, so v polnem teku.

Oglejte si tudi