Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
6°C
Oceni objavo

Odstiranja znanj prednikov v Občinski knjižnici Prebold

V petek, 8. marca 2019, je v Občinski knjižnici Prebold v sklopu projekta »Odstiranja znanj prednikov« potekalo predavanje z naslovom »Izvor lepote, vesoljna harmonija in arhitektura«, ki ga je izvedel arhitekt Anton Žižek iz biroja Superform, ustvarjalec in predavatelj v Društvu Razcvet zavesti. Dogodka se je udeležil tudi organizator projekta Marjan Kogelnik.

Kaj je lepota in zakaj nas tako zelo privlači? Ali obstaja univerzalna lepota – lepota, ki ni subjektivno pogojena in presega zgolj všečnost? To so bila izhodiščna vprašanja za odkrivanje najvznemirljivejše teme, ki se dotika vsakogar izmed nas. Privlačijo nas lepe stvari, lepi ljudje, krasna narava in lepo zvezdnato nebo. Vsi hrepenimo po lepoti. 

Vendar je v današnjem času lepota zapostavljena, človek se ne sprašuje o njenem globljem pomenu. Čemu je tako? Hitenje, individualizem in materializem nas prikrajšajo, da bi se ustavili in občudovali lepoto. V naravi vlada harmonija, vladajo zakoni, ki urejajo naravo. Človek je prav tako del narave, zato naj bi ustvarjal harmonično. Celo živali delajo nezavedno prelepe strukture svojih domov.

Beseda harmonija je grškega izvora in pomeni združiti in spojiti. Prvi jo je uporabljal veliki matematik, fizik, filozof in mistik Pitagora. Veliki grški filozof Platon o lepoti pravi, da »kar je lepo, je resnično in dobro; kar je resnično, je lepo in dobro«. Pot resnice je vedno zavestna in vodi v notranjo radost. Umberto Eco govori, da arhitektura med vsemi umetnostmi najbolj vztrajno poskuša s svojim ritmom posnemati red univerzuma, ki so ga v starih časih imenovali kozmos, torej kras. V stari Grčiji je človeško telo simbol, sinonim lepote.

Arhitektura v tem času posnema lepoto telesa. Uporablja se zlati rez, ki ga v renesansi imenujejo božansko razmerje. Najbolj vzvišena arhitektura na zahodu je gotska, ki dviguje človeškega duha navzgor, k transcendenci. Ustvarjanje arhitekture upošteva najsubtilnejše, mistične in kozmične vidike. Rezultat je mistična arhitektura templjev, ki nas osupne s svojo močjo in harmonijo.

Na predavanju so si obiskovalci ogledali tudi projekt »Zeliščni center na Štajerskem«, ki so ga naredili v biroju Superform, upoštevajoč naravna in kozmična načela harmonije. Skozi raziskovanje globlje zakonitosti odnosa med harmonijo in arhitekturo skozi različna zgodovinska obdobja v zahodni in vzhodni kulturi so zbrani spoznali neločljivo povezanost materije in duha. »Lepota je danes vse bolj odsotna. Čas je, da jo ponovno odkrijemo v sebi, v naravi in v našem ustvarjanju,« je sklenil Anton Žižek.

Besedilo: Lea Felicijan
Fotografije: Ivan Lipičnik

Oglejte si tudi