Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
6°C
Oceni objavo

Noč branja posvečena navihanemu Kekcu

Na OŠ Braslovče že peto leto zapored pripravljajo Noč branja, na kateri se zberejo vsi pridni bralci matične šole ter podružnic Gomilsko, Letuš in Trnava. Z dogodkom hkrati obeležujejo 3. december – Ta veseli dan kulture.

Zbrane je uvodoma pozdravila ravnateljica Marija Arh. letošnja noč branja pa je bila posvečena navihanemu Kekcu in njegovi druščini. Letos namreč mineva 100 let, odkar je Josip Vandot v mladinskem listu Zvonček objavil planinsko pripovedko Kekec na hudi poti. V njej se je prvič pojavil Kekec. Kasneje se je pojavil se še v dveh Vandotovih pripovedkah: Kekec na volčji sledi in Kekec nad samotnim breznom.
Noč branja, ki so se je lahko udeležili učenci z že opravljeno bralno značko ter z zglednim vedenjem, je bila težko pričakovana. V noči s 7. na 8. december so se v šolskih prostorih zbrali vsi junaki Kekčevih dogodivščin in 60 učencev popeljali skozi pet različnih bralno ustvarjalnih delavnic. Z botro Pehto so spoznavali razna zelišča in kuhali čaj, Mojca je učencem pokazala in z njimi izdelala preprosto igračo – punčko iz volne, s kakršno se igra tudi sama. Kekec in Rožle sta pripravila športne zanke, ki so jih morali učenci premagati, spekli so si malico za korajžo in poslušali Kekčeve zgodbe. Ko so učenci na dvorišču pred šolo zaslišali Kosobrinove klice na pomoč, so stekli ven ter ubogega možiclja našli ujetega na drevesu. Hoteli so ga rešiti ampak takrat je pri robantil strašni Bedanec, ki Kosobrina ni spustil iz ujetništva. Učenci so s svojim talismanom v obliki sove in njenim glasnim oponašanjem Bedanca pregnali, Kosobrina pa osvobodili in povabili v svojo družbo. Večer seveda ni minil brez prepevanja Kekčevih pesmi, žgancev z ocvirki za večerjo ter branja pozno v noč. Ob vsem dogajanju je v avli šole nastajala razstava, ki si jo je lahko ogledali tudi ostali učenci ter starši.
Naslednje jutro so se učenci skupaj z učiteljicami odpravili v Slovensko narodno gledališče v Maribor, kjer so si ogledali baletno predstavo Kekec, pred tem pa jim je priznanja podelila  pomočnica ravnateljice Milica Urankar.
Po zadovoljnih izrazih na obrazih so učenci dali pozitivno povratno informacijo vsem organizatorjem in jim tako pokazali, da je noč branja zopet bila izjemna in da so se imeli zelo lepo. Vsi se že veselijo prihodnjih podobnih doživetij.
Na slikah nekaj foto utrinkov z noči branja                                    
     T. Tavčar 

Oglejte si tudi