Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
2°C
JUTRI
13°C
0°C
Oceni objavo

58. Dan hmeljarjev

Letošnje praznovanje 58. dneva slovenskih hmeljarjev je bilo zaradi krona virusa precej okrnjeno. Kljub vsemu pa je na Skupnem placu v Braslovčah na drugo nedeljo v avgustu potekala slavnostna seja Združenja hmeljarjev Slovenije, na kateri so za novo hmeljarsko princeso proglasili 19 letno študentko veterine Janjo Žagar in za novega starešino Vinka Zupanc. Oba prihajata iz Dobriše vasi v občini Žalec. Prireditev je pripravilo Turistično društvo Braslovče v sodelovanju z Občino Braslovče in Združenjem hmeljarjev Slovenije.

Uvodoma je na slavnostni seji zbrane nagovoril predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije, Janez Oset. Zahvalil se je vsem, ki so lani pomagali izpeljali 57. svetovni hmeljarski kongres in vsem, ki so kjub omejitvam pripravili letošnjo prireditev. Sledil je pozdravni nagovor župana  Občine Braslovče, Tomaža Žoharja in nato še predsednika TD Braslovče, Branka Ribizla. Zbrane so nagovorili tudi župana Občne Žalec in Radlje ob Dravi, Janko Kos in Alen Bukovšek, podpredsednik KGZS Marjan Golavšek, iz konzorcija trženja slovenskega hmelja Mihael Vitko, direktor ZKŠT Žalec Boštjan, novi direktor Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije Žalec Bojan Cizej in drugi. 

V  nadaljevanju  sta o svojem enoletnem delu spregovorila dosedanja princesa Klavdija Bastl Enci in starešina Anton Grobler. Kot sta povedala, je bilo leto njunega »vladovanja« pestro in zanimivo. Obiskala in promovirala sta številne prireditve doma in v tujini. 

Nato je sledila predstavitev nove hmeljarske princese Janje Žagar. Kot je povedala, ima veliko željo postati veterinarka za male živali, zato se je vpisala na Veterinarsko fakulteto v Ljubljani. Novi starešina, Vinko Zupan,  je pred časom kmetijo predal mlademu gospodarju, sinu Mateju. Poleg 16 ha hmelja doma pridelujejo še žita in bučnice.

O stanju na področju pridelave hmelja v letu 2020 je zbranim spregovorila Irena Friškovec, svetovalka, specialistka za hmeljarstvo.  Povedala je, da v letošnjem letu 125 hmeljarjev prideluje hmelj na 1480 ha, kar je dobrih 100 ha manj kot lani. Ponovno je večina slovenskih hmeljišč posajenih s sorto Aurora (37 %), sledi ji Celeia (31 %). Dobrih 8 % hmeljišč pa je posajenih z novimi slovenskimi sortami, ki so bile v zadnjih letih vzgojne na IHPS. Letošnje leto si bodo hmeljarji zapomnili tudi po korona virusu, ki jim je oteževal zaposlovanje tuje sezonske delovne sile. Tako so večino vodil v slovenskih hmeljiščih letos napeljali domači delavci, ki pa so po sprostitvi ukrepov po prvem maju v večini odšli na svoja stara delovna mesta, zato je še kako prav prišla tuja sezonska delovna sila iz Romunije. Tako kot vsako leto je tudi letošnji pridelek krojilo vreme. Spomladi je bila suša, sedaj pa se hmeljarji srečujejo z obilico padavin, ki otežujejo tudi obdelavo hmeljišč. Tudi letos je kar nekaj hmeljišč na območju Spodnje Savinjske doline prizadela toča, še posebej močno na območju Pondorja, Prekope in Vranskega. Konec julija je bilo neurje z močnim vetrom, ki je podrlo eno žičnico na območju Šempetra, prav tako pa je zlomilo kar nekaj drogov, potrgalo jeklene vrvi in ogromno rastlin je tudi popadalo na tla. V posameznih hmeljiščih tudi več kot polovica. Namočena tla so povzročila tudi podrtje žičnice v Moškanjcih v začetku avgusta. V tem času napovedi pridelka še nimamo, pozne sorte še cvetijo, zgodnejše pa so že oblikovale storžke. Še vedno pa je veliko odvisno od vremena v avgustu, ali bo le to ugodno za razvoj storžkov. Če bo tako, potem lahko pričakujemo povprečno letino. Dejstvo pa je, da so toča in neurja že pobrala del  pridelka. Pričetek obiranja se nakazuje okoli 20. avgusta.

Vrhunec dogajanja na nedeljskem dogodku je bila predaja starešinstva, imenovanje princese ter zdravica  s pivom. Obred je vodila Pavlina Ribizel. Ob sprejemu »hmeljskega mačka« in prapora je novi starešina, Vinko Zupanc poudaril, da si bo prizadeval slovenske hmeljarje zastopati častno povsod tam, kjer ga bodo povabili, skupaj s princeso Janjo Žagar, ki je sprejela hmeljarski škaf.

Predsednik Združenja slovenskih hmeljarjev Janez Oset se je  ob koncu s priložnostim darilom zahvalil  Martini Zupančič, ki se je pred časom upokojila, za njeno 39 letno uspešno delo v hmeljarstvu. Od tega je bila kar 13 let direktorica IHPS. Slovesnost so zaključili s krajšim družabnim delom, v katerem so nastopil Savinjski kvintet ter duet Ines Kern in Urška Tekavc pod imenom U&I.

Tone Tavčar

Oglejte si tudi