Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

SREČANJE SLEPIH IN SLABOVIDNIH IZ VSE SLOVENIJE NA KANINU

Četrtek, 5. 9. 2019, bo zagotovo ostal v prelepem spominu vseh udeležencev srečanja slepih in slabovidnih, pa tudi njihovih spremljevalcev in vsem, ki so srečanje podprli.Udeležilo se ga je 130 slepih in slabovidnih pohodnikov ter njihovih spremljevalcev iz celotne Slovenije.

Pobudo za srečanje je podal eden izmed članov Lions kluba Kobarid-Soča potem, ko so prav tako na njegovo pobudo z MDSS Nova Gorica lani uspešno izvedli tridnevno kreativno delavnico v Triglavski roži v Trenti, z zaključkom na Kaninu.

Organizacijo letošnjega srečanja sta prevzela Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Nova Gorica (MDSSNG) ter Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), pri izvedbi pa so aktivno in sponzorsko sodelovali tudi Občina Bovec, Javni zavod Sončni Kanin in LK Kobarid-Soča.

Pred začetkom pohoda so v restavraciji Prestreljenik udeležence nagovorili Igor Miljavecpredsednik MDSSNG, Matej Žnuderl, predsednik ZDSSS, Milan Štulc, bivši predsednik Lions kluba Kobarid Soča in pobudnik srečanja, Danijel Krivec, poslanec v DZ RS, Rok Ovsenik, direktor zavoda Sončni Kanin ter Valter Mlekuž, župan občine Bovec.

»Izrekam vam prisrčno dobrodošlico na 2202 m nadmorske višine in vam že zadaj čestitam, da se boste podali na Sedlo z 2300 m nadmorske višine. Nočem, da bi bili počaščeni, ker sem kot župan z vami, ker sem počaščen jaz, da sem lahko med vami. Danes dokazujete, da je nemogoče mogoče in da se z dobro voljo in vztrajnostjo lahko presežejo skorajda vse meje,« je med drugim povedal župan Valter Mlekuž, se zahvalil vsem organizatorjem in nato ves čas druženja ostal z udeleženci srečanja.

Udeleženci so se razdelili v dve skupini, in sicer eno za polurni, drugo pa za enourni pohod. Težjo turo na Sedlo sta vodila člana GRS, ki pa sta ob koncu pohoda zatrdila, da jima je bilo veliko ljubše voditi to skupino, kot pa marsikatero druščino videčih ljudi. Oba sta s spoštovanjem doživela tako veliko volje in zagnanosti, hkrati pa poslušnosti in zadovoljstva vseh pohodnikov.

Po vrnitvi v dolino so jim delavci Sončnega Kanina na izbiro pripravili dve bogati enolončnici, v okviru srečanja pa so imeli udeleženci tudi možnost obiska tipno-zvočne predstavitve “Čudovit alpski svet”, ki so jo pripravili predstavniki Triglavskega narodnega parka.

Ob zaključku in varni vrnitvi v Bovec, kjer so se udeleženci v Kaninskih legendah družili še kar nekaj časa, je predsednik MDSS Nova Gorica Igor Miljavec dejal:

» To je za slepe in slabovidne iz vse Slovenije zagotovo največji dogodek vseh let, saj smo se prvič podali na tako zahtevno, a naj v isti sapi povem, da tudi tako dobro organizirano gorsko turo. Preživeli smo čudovit dan, na s soncem obsijanem in v modrino obarvanem Kaninu. Preprosto neprecenljivo! Hvala vsem, ki so nam to omogočili,« je Miljavec kar nekoliko ganjen zaokrožil dogajanje pod Prestreljenikom.


Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi