Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

START TEKA Z BURJO IZPOD KANINA

Tek z Burjo (Corsa della Bora) bi se moral začeti V Žlebeh (Sella Nevea) v Italiji, zaradi velike količine novozapadlega snega in velike nevarnosti snežnih plazov tako na italijanski kot na slovensko strani Kanina, pa je bil organizator tik pred zdajci prisiljen spremeniti mesto starta. Pri tem sta jim priskočila na pomoč Občina Bovec in Sončni Kanin.

Z Občino Bovec je vodja organizacije Tomasso de Mottoni stopil v stik že zgodaj jeseni, saj je bil predviden potek trase ob robu prog preko Prevale in Sedla in nato s spustom do Bovca, že ob prvih pogovorih pa je bila zato v pogovore povabljena in vključena  direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, ki je seveda obljubila vso logistično pomoč.

Kot rečeno, je bilo v končni fazi v zadnjem trenutku treba najti alternativno rešitev, končna odločitev pa je bila, da tekmovalce z žičnico prepeljejo do C postaje kaninske žičnice, kjer je bil na 1639 metrih nadmorske višine tudi start najdaljše preizkušnje Teka z Burjo, imenovane Ipertrail. Prva skupina je startala ob 8.00, druga pa ob 14.30. Ob A postaji jih je v imenu Občine Bovec pozdravil Milan Štulc, jim prenesel pozdrave in dobre želje župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki zaradi nujnih obveznosti ni mogel biti prisoten,  jim zaželel dobrodošlico na Bovškem, veliko uspeha, užitkov in seveda tek brez nesreč.

»Vsi ne boste mogli biti prvi, boste pa vsi zmagovalci,« je poudaril Štulc.

Udeležence je v Bovcu pozdravil  tudi predsednik A.I.C.S  Furlanije Julijske krajine  Giorgio Mior, ki se je ob tej priložnosti srčno zahvalil Občini Bovec in Sončnemu Kaninu za vso logistično podporo v tako hitrem času ter Štulcu predal njihovo zastavico.

“Zaradi tesnega sodelovanja s Slovenijo in razpoložljivosti Občine Bovec je bilo odločeno, da se žičnica odpre samo za dogodek. Start je bil prestavljen na C postajo Kaninske žičnice, od koder so tekmovalci s slovenske strani krenili navzdol proti spektakularni trasi. Kot predsednik A.I.C.S. danes pozdravljam mojstrsko organizacijo Teka z Burjo 2022, na kateri je Ipertrail startal  izpod Kanina, ki je obsijan s soncem. V očeh športnikov in osebja sem videl zadovoljstvo za dogodek, ki bo vsem ostal vtisnjen v spomin tako zaradi pogojev kot zaradi popolnega vodenja. Ponosni smo, da sodelujemo pri realizaciji tega dogodka,” je dejal Giorgio Mior.

Od starta na C postaji do cilja v kraju Portopiccolo pri Trstu je okoli 169 km, teka na tej najdaljši preizkušnji pa se je udeležilo 65 tekmovalk in tekmovalcev iz vsega sveta. Med drugim na primer tudi iz Venezuele in Nove Zelandije, ZDA ter seveda iz skoraj vseh evropskih držav. Dve udeležbi tudi iz Slovenije. Udeleženke in udeleženci so vsi licencirani.

Iz Bovca so po trasi Alpe Adria Trail tekli do Kobarida nato so se povzpeli po pobočjih Matajurja in se usmerili proti Koradi in po obronkih Goriških Brd čez Sabotin do Gorice. Od tam pa čez Lokve, skozi vipavsko dolino čez slovenski in italijanski Kras vse do morja, kjer je bil cilj v kraju Portopiccolo. Na ta način so udeleženci združili vrhove Julijskih Alp z morjem.

Ipertrail je edinstvena dirka, oziroma edinstvena tekaška izkušnja. To je potovanje, zasnovano tako, da koncepte poti in teka v naravi dvigne na najvišjo raven, pri čemer vse koncepte poglobi v eksplozivni mešanici teka, odkrivanja, odpornosti in dirkalne strategije. Zasnovano je za potovanje z GPS navigacijo. Vsaka pot in vsak razcep sta zasnovana tako, da vodita do odkritja nepričakovanih pogledov na pokrajine, hkrati pa ohranjata pozornost na navigaciji.

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto: CORSA DELLA BORA

Oglejte si tudi