Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

SLOVENSKA OLIMPIJSKA BAKLA KRENILA NA POT IZ BOVCA

Predvčerajšnjim, 3. maja 2021, je iz Bovca na pot po 212 Občinah krenila SLOVENSKA OLIMPIJSKA BAKLA. Na ploščadi Letališča Bovec so učenci OŠ Bovec pripravili krasen mimohod športnih ekip, in pripravili kratek športni nastop, kmalu zatem pa je na prizorišče prispela SLOVENSKA OLIMPIJSKA BAKLA ZA TOKIO.

Občina Bovec je želela že v prvih metrih in kilometrih te poti ponazoriti tri pomembne življenjske elemente, zemljo, zrak in vodo. Glavni dogodek in odhod Slovenske olimpijske bakle po 212 slovenskih Občinah se je odvil na ploščadi Letališča Bovec, kjer je pozdravni nagovor vsem zbranim namenil župan Občine Bovec Valter Mlekuž in med drugim poudaril:

»Imam veliko čast, da med vsemi pozdravim tudi dva olimpionika, in sicer smučarja, domačina Mirana Gašperšiča in tekačico, Meto Mačus. Vesel sem, da vas lahko pozdravim v tej prelepi naravi, med temi vršaci, pod Kaninom, kjer je prve smučarske zavoje napravil tudi naš srebrni olimpijec. Smo v deželi, kjer Soča v vsej svoji lepoti prihrumi na plano, reka, na kateri so veslali in še veslajo najboljši kajakaši in kanuisti. Spomnimo se tudi kraljeve kolesarske etape preko Vršiča, kjer so premagovali kilometre najboljši kolesarji. Vse to dokazuje, da je tu raj za športnike. To so nam ob svojem prihodu na to prizorišče pokazali tudi naši otroci. Da ta dolina premore veliko odličnih športnikov, pa lahko vidimo pri nosilcih olimpijske bakle. Dosegli so sam vrh, a mogoče nikoli niso dosegli olimpijskih iger, ker imajo tako radi te kraje in za uspeh niso bili pripravljeni zapustiti domačega ognjišča in oditi tja, kjer bi imeli boljše pogoje za športno napredovanje. Spoštovani športniki, nosilci Slovenske olimpijske bakle, z besedami težko povem, kako zelo sem kot župan Občine Bovec ponosen na vas. Verjamem pa, da bo mogoče kdo izmed teh bovških otrok, ki so danes med nami, v prihodnosti zastopal barve Slovenije na Olimpijskih igrah. Pospremimo tokrat svoje dekleta in fante, ki bodo barve Slovenije zastopali na OI v Tokiu, z eno samo željo. Seveda si vsi želimo, da bi dosegli najboljše rezultate in se veselimo medalj, toda največja želja je samo ena. Prenesite jo, prosim, v Tokio. Ponesite jo med športnike sveta, in sicer da si vsi želimo, da bi vsi ljudje na tem svetu, ne glede na narodnost ali veroizpoved, živeli v miru in srečni. Srečno!! In hvala, da ste prišli v Bovec, saj smo vsi zelo ponosni, da nam je bila zaupana organizacija starta Slovenske olimpijske bakle prav v Bovcu. Hvala vam!«

Kot je povedal glavni organizator dogajanja na Bovškem, podžupan Vasja Vitez, je vse načrtovano uspelo do popolnosti:

»Slovenska bakla je začela pot po občinah na prelazu Vršič. Tekači so zgodaj zjutraj, že ob 6.00, z baklo krenili proti Trenti, jo tam predali kolegom, ki so jo ponesli do Bovca. Naslednja predaja je bila v centru Bovca, kjer jo je pričakal župan Občine Bovec Valter Mlekuž in jo s člani Tekaškega društva ponesel do »A« postaje gondolske žičnice Kanin. Pred postajo so jo prevzeli starosvetni smučarji, ki so jo prenesli na smučišče Kanin-Sella Nevea, tam pa so jo prevzeli bovški smučarji. Greti, Matej in Primož so jo varno prepeljali do vzletišča za jadralne padalce, v rokah Zale Kuštrin, članske državne reprezentantke v nogometu in treh izkušenih padalcev, pa je poletela do Letališča Bovec, kjer so jo pričakali gorski kolesarji in jo  prepeljali do reke Soče. Tu so jo že nestrpno čakali kajakaši in jo po brzicah reke Soče odpeljali do Srpenice. Tam so jo prevzeli člani Tekaškega društva Bovec in njo prenesli v občino Kobarid. Slovenska bakla je spektakularno startala v občini Bovec, navdahnjena z adrenalinom in obilo pozitivne energije smo jo predali sosedom, Občini Kobarid,« je pot Slovenske olimpijske bakle po Bovškem predstavil Vasja Vitez.

V prihodnjih dneh bo luč sveta ugledal tudi promocijski filmček o poti Slovenske olimpijske bakle po Bovškem, povezavo za ogled pa bomo objavili tudi na tej spletni strani.

PRISPEVEK NA RAI FURLANIJE JULIJSKE KRAJINE

Zapisal: MILAN ŠTULC

Foto letališče: MILAN ŠTULC

Foto s poti SOB: ROBERT KOKOŠIN

Oglejte si tudi