Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
13°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV ZA PREBIVALCE VODENC

Včeraj je za prebivalce zaselka Vodenca v sejni sobi Občine Bovec potekala predstavitev načrtovane gradnje komunalne in cestne infrastrukture na cesti Bovec-Vodenca, seveda pa so pripravljavci poslušali tudi pripombe in predloge domačinov.

Gre za izgradnjo vodovoda od farme Bogata do Vodenc  ter gradnjo kanalizacijskega sistema z dvema črpališčema za priklop na obstoječ kanalizacijski sistem pri obrtni coni Bovec, hkrati pa tudi za ureditev dovozne ceste, ki ne zadostuje več potrebam kar štirim avtokampom v Vodencah.  Prisotne je najprej pozdravil župan Občine Bovec Valter Mlekuž, na današnji prvi predstavitvi pa  je bilo predstavljeno, da je pridobitev gradbenega dovoljenja za izvedbo komunalne infrastrukture odvisna od pripravljenosti lastnikov nekaterih privatnih zemljišč za podpis služnosti, kot je povedal predstavnik Komunale Tolmin Davorin Sovdat, pa v primeru, da zapletov v zvezi s tem ne bi bilo, lahko gradbeno dovoljenje pridobijo v zelo kratkem času in seveda začnejo dela.

Projektant komunalne infrastrukture Valdi Černe je podrobneje opisal potek trase glavnega kanalizacijskega voda in vodovoda, seveda do točke, do katere investitor Občina Bovec financira gradnjo. Trasa pretežno poteka po cesti v lasti Občine Bovec, zato po pridobitvi služnosti na posameznih manjših odsekih sama izvedba ni problematična. Priklop na glavni vod bo seveda investicija vsakega posameznika.

Projektant cestne infrastrukture Roman Anzeljc, u.d.i.g. iz družbe IPOD d.o.o., je predstavil predvideno traso ceste in način izvedbe, pri čemer gre za 5 metrski vozni pas s kolesarsko stezo in peš potjo na ravninskem delu, po klancu pa bo zagotovo 5 metrov širok vozni pas. Zaradi strmega pobočja je predvidena gradnja podpornih zidov na spodnji strani, na zgornji pa se bodo za dosego omenjene širine pomikali v brežino. To pa predstavlja časovno oviro, saj je lastnik povečini RS in ni pričakovati, da bi njihovo soglasje pridobili prej kot v pol leta. Kakšna bo časovnica gradnje, zato danes nihče ni mogel zagotoviti. Vsekakor pa velja zagotovilo, da del ne bodo izvajali v času poletne sezone, s čimer so se tudi kot ponudniki turističnih kapacitet v Vodencah strinjali vsi prisotni.

Kot je povedal Klavdij Berginc iz Službe za okolje in prostor Občine Bovec, je realno pričakovati začetek gradnje cestne infrastrukture konec oktobra ali začetek novembra prihodnje leto, saj je treba najprej izvedeti končno vsoto investicije, ki jo bo mogoče umestiti v proračun Občine Bovec za leti 2019 in 2020. Predvsem zaradi upoštevanja sezonskosti pa je že zdaj jasno, da bo to dvoletni projekt. Ker pa je cesta na nekaterih delih že zelo načeta in celo nevarna za tako gost promet, kakršnemu smo priča v zadnjih sezonah, bodo pred poletno sezono 2019 kritične točke z vzdrževalnimi deli vsaj začasno urejene.

Ob koncu predstavitve so se udeleženi prebivalci Vodenc, oba projektanta, predstavnik Komunale Tolmin in pa predstavnik investitorja Občine Bovec dogovorili, da se do marca 2019 srečajo na sami trasi, da bodo lahko podrobno dorekli še nekatere odprte zadeve v zvezi s posameznimi priklopi.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi