Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

PREDSTAVITEV VOJAŠKEGA POKLICA

Predstavniki slovenske vojske so v sodelovanju z Občino Bovec in OŠ Bovec v veliki dvorani Stergulčeve hiše in pred njo tudi letos izvedli predstavitev slovenske vojske in vojaškega poklica. Predstavitve so se tako udeležili učenci višjih razredov osnovne šole in letošnji naborniki.

Stotnik Robert Nadoh je najprej predstavil možnosti vključevanja v Slovensko vojsko in seveda priložnosti za napredovanja, prav tako pa tudi možnost vključitve kot prostovoljni rezervist.

Obiskovalci so se lahko pobliže spoznali z lahko pehotno oborožitvijo in opremo. Uprava za obrambo Postojna je postavila tudi priročno strelišče za računalniško-simulacijski preizkus v streljanju.

V Imenu Občine Bovec je zbrane nagovoril podžupan Miro Bozja in opravičil odsotnost župana Valterja Mlekuža zaradi neodložljivih obveznosti. Pozdravil je odločitev Uprave za obrambo, da s takimi pristopi poskuša animirati učence za poklic vojaka:

»Zelo sem ponosen na dejstvo, da imamo v Sloveniji svojo vojsko. Ne predstavljam si države brez lastne vojske. Brez poguma, srčnosti, pripadnosti in lojalnosti naši domovini ni mogoče postati slovenski vojak. V osamosvojitveni vojni leta 1991 sem bil tudi sam aktivno udeležen v obrambi domovine in sem s ponosom prijel za puško, da smo ubranili našo slovensko samostojnost. Biti vojak pomeni veliko čast, menim pa, da se v Sloveniji ta poklic še premalo ceni. Saj vojak ne pomeni samo borca s puško in bojno opremo, ki je pripravljen na obrambo domovine in se udeležuje raznih misij. Slovenski vojaki pa aktivno delujejo tudi na področju zaščite in reševanja, kar še posebej cenim. Tudi na Bovškem so nam pomagali pri različnih naravnih nesrečah, pa če omenim samo posoški potres, plaz v Logu pod Mangartom in pa pomoč pri gašenju zahtevnih požarov s helikopterji slovenske vojske. Želim si, da bi danes s te predstavitve odnesli veliko dobrih informacij, seveda pa upam, da se bo kdo izmed vas odločil za vojaški poklic. Ne dvomim pa, da je to za vas nov izziv,« je poudaril Bozja in si ogledal tudi predstavitev pehotnega orožja.

Kot je povedal stotnik Robert Nadoh, so potrebe Slovenske vojske okoli 500 novih vojakov in vojakinj vsako leto, opozoril pa je tudi na potrebne aktivnosti za vpis, če bi se kdo odločil za ta častni poklic. Več informacij je na voljo tudi na spletni strani SV: www.postanivojak.si .

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi