Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

ODPRTJE POTI JULIJANA TRAIL

Skupnost Julijskih Alp je v petek v Logu pod Mangartom odprla novo daljinsko pohodniško pot Julijana Trail. Skupna dolžina poti je 270 kilometrov in je razdeljena na 16 dnevnih etap. V spoštljivi razdalji in ob vznožju očakov pot vodil po robu Julijskih Alp in Triglavskega narodnega parka.

Tako je v povabilu zapisal organizator odprtja poti Julijana Trail, Turizem Dolina Soče:

»Iskati, hoditi peš, spoznavati in doživljati neznano drugačnost, ponujati in koristiti, česar drugi nimajo; to je pot, na katero vas vabimo in s katero pozornost obračamo nazaj k izvirnosti in preprostosti življenja. To je pot osebnega romanja k sebi, k prvinski naravi in njeni čudežni lepoti, krajinski in biotski raznovrstnosti, k skritim in neznanim možnostim za meditacijo ter kotičkom z magično močjo.«

Dogodek je privabil tako veliko pohodnikov, da je število, udeležilo se ga je nekaj več kot 150 pohodnikov, presenetilo tudi največje optimiste. Odlično pripravljena slovesnost ob odprtju, ki jo je vodil David Štulc Zornik iz Turizma Dolina Soče, in odkritje kamna z znakom Julijskih Alp, je bil le uvod v krasen in odlično organiziran pohod z vodniki od Loga pod Mangartom do Bovca. Samo tokrat, saj sicer popotnik to in vse druge etape prehodi v nasprotni smeri oziroma v smeri urinega kazalca.

Najprej je vse pozdravil domači župan Valter Mlekuž. Med pozdravi vseh prisotnih županov se je Mlekuž posebej zahvalil županu Občine Trbiž Renzu Zanetteju, ki je veliko pripomogel k temu, da je Julijana speljana tudi skozi njegovo Občino:

»Ti prijateljski odnosi, ki jih navezujemo in gojimo s sosednjimi Občinami, kar je bilo še pred leti bolj tabu kot praksa,   so pripeljali do skupnih projektov in z njimi dokazujemo, da smo med seboj pravi prijatelji. Tudi današnji dogodek je posledica tega. Del poti Julijane, dolge 12 kilometrov, ki jo bomo danes prehodili, je samo prvi korak k uspehu te nove pridobitve v Julijskih Alpah. Seveda vam želim prijeten dan in verjamem, da se bomo skupaj imeli lepo, druženje pa bomo zaključili s pogostitvijo v Kulturnem domu Bovec. Res sem vesel, da ste se povabilu odzvali številni župani in podžupan Občine Tolmin, in počaščen, da znamo stopiti skupaj, ko je to potrebno, kar smo pri nas dokazali tudi z združitvijo vseh LTO v Turizem Dolina Soče,« je v pozdravnem nagovoru povedal župan Občine Bovec Valter Mlekuž.

Pridobitev je pozdravila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Eva Štravs: Mislim da se vsi zavedamo, kako pomemben sodobnega turizma so postale te pohodniške poti. Ko spoznavamo deželo skozi naravo, ko znamo prisluhniti sebi in ko spoznavamo gastronomijo in seveda ljudi, ki živijo v tem okolju. Narediti 270 kilometrov dolgo krožno pot pa je možno samo izjemno veliko mero sodelovanja vseh deležnikov in tu gre glavno priznanje za ta vaš dosežek. Dejstvo, da se je povezalo toliko Občin, Lokalnih skupnosti , lokalnih turističnih organizacij in drugih institucij, je res velika dodana vrednost. Skupnost Julijskih Alp je nekaj tako naravnega in trdnega, da ostaja ne glede na vodstva in ljudi, ki se seveda menjamo. Julijana Trail bo omogočala vsem , ki niso sposobni obiskovati visokih vrhov, jih pa z veseljem občudujejo, stik z naravo in našimi gorami. Mislim, da bo tudi marsikateri Slovenec na novo odkril vso to lepoto Julijskih Alp in njenega zaledja, kulinariko teh krajev.«

Maja Pak, direktorica STO je poudarila, da je Julijana izjemna iz treh razlogov:

»Prvič, ker odgovarja na potrebe vsem potrebam sodobnega turista, ki danes išče stik z naravo, biti aktiven z naravo in odkrivati kulinarične posebnosti in kulturo območji, ljudi, prebivalce in samega sebe. Drugič zato, ker z Julijano na lep način uresničujemo strategijo slovenskega turizma, ki govori o zeleni butični Sloveniji s petzvezdičnimi doživetji. In to je petzvezdično doživetje! In tretjič, je Julijana izjemna, ker temelji na principih trajnostnega razvoja, na trajnostnem upravljanju, na razpršitvi tokov in povezovanju. Izjemno vesela sem, ker je destinacija Dolina Soče med prvimi resno stopila na pot realizacije trajnostnega turizma in so bili že leta 2008 tudi prva Evropska destinacija odličnosti v Sloveniji. Zato nadvse vesli, da bodo danes vsi trije župani podpisali Zeleno zavezo zelene sheme slovenskega turizma, ki je postala globalno prepoznavna. Slovenija je postala prepoznavna po tem, da imamo na sistematični način urejeno in da spodbujamo na nacionalni in destinacijski ravni trajnostni turizem.«

Seveda je v zaključevanju obljubila vso promocijsko podporo Julijana Trailu na vseh ravneh in na najboljši možen način.

Klemen Langus, direktor skupnosti Julijske Alpe, je kar nekoliko ganjen pozdravil dosežek oziroma novost, ki je pravzaprav nastala iz dokaj drobnega projekta:

»Veseli me, da smo 10+1 občina in TNP prepoznali ta projekt skupnosti Julijskih Alp in skupaj obdelujemo eno samo njivo, ki se ji reče Julijske Alpe. Julijana Trail je temelj in rdeča nit našega sodelovanja v prihodnje in nas bo spremljala pri vseh izzivih, ki nas čakajo. Danes je ta prstan na neki način blagoslovljen. Dandanašnji pa vse nekako merimo po uspešnosti, s čimer se lahko strinjamo, ali pa tudi ne. Tako pač je. Osebno si v prihodnje želim, da bi ta projekt merili nekoliko drugače in bi  nekega dne rekli, da je Julijana Trail vplivala na to, koliko hektarov zemlje smo uspeli obdržati in  ohraniti in jo v teh krajih obdelujemo, koliko novih malih ponudnikov je odprlo dejavnosti v najbolj skritih kotičkih, kjer ljudje še vztrajajo, koliko novih avtobusnih linij smo dobili v Julijskih Alpah, koliko novih vlakov vozi po bohinjski progi, kako smo vplivali na biodiverziteto tega območja, kako smo spremenili sebe in naše navade, pa navade tistih, ki te kraje obiskujejo in včasih na neprimeren način vdirajo v ta posvečen prostor Triglavskega pogorja. Želim si, da bi bila Julijana Trail energija za prihodnost,« je med drugim poudaril Klemen Langus.

Župana Občin Bovec in Kobarid ter podžupan Občine Tolmin Valter Mlekuž, Marko Matajurc in Tomaž Štenkler, so slovesno podpisali Zeleno zavezo zelene sheme slovenskega turizma. Zelena shema slovenskega turizma (ZSST) je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja, skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira.

Janko Humar, direktor Turizem Dolina Soče je podal nekaj napotkov za samo pot oziroma etapo, ki je 14. od šestnajstih in je dolga 12 kilometrov, še preden pa so se podali na pot, sta Janko Humar in Klemen Langus odkrila »temeljni kamen« krožne poti Julijana Trail.

Prvi postanek s kulinaričnim okrepčilom je bil v trdnjavi Kluže, kjer so se pohodniki med drugimi dobrotami okrepčali tudi s pravim vojaškim čajem, ki sta ga skuhala člana Društva 13 13.  Miloš Domevšček je recitiral tudi Gregoričevo SOČI in požel močan aplavz.

Za kulinarični del je poskrbela Gostilna Sovdat iz Bovca, za glasbene nastope na treh točkah , po d taktirko  maestra Matije Mlakarja, pa so poskrbeli v Logu pod Mangartom  Glasbeni kvartet Glasbenega društva Nova, v trdnjavi Kluže trobilni  kvartet Keltika in v Kulturnem domu Bovec  Jazz ansambel Jani Šepetavec in atLastic trio.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi