Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
ČET.
16°C
4°C
Oceni objavo

Minister za zdravje obiskal Tolmin in Bovec

Minister Tomaž Gantar je obiskal Zdravstveni dom Tolmin, ki bo v naslednjem letu za nemoteno delovanje vozila nujne medicinske pomoči v okviru Zdravstvene postaje Bovec prejel dodaten program. Obenem sta predvidena vzpostavitev turistične ambulante in triažnega satelitskega centra na Bovškem.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je v torek, 29. septembra 2020, obiskal najprej Zdravstveni dom Tolmin in nato še Zdravstveno postajo Bovec. V Zdravstvenem domu Tolmin je Gaudencio Lucas Triep, direktor Zdravstvenega doma Tolmin, skupaj z Markom Simnjanovskim, vodjo osnovne zdravstvene službe ter vodjo nujne medicinske pomoči Brankom Modrijančičem predstavil aktivnosti, ki so jih izvedli v zdravstvenem domu, da so zagotovili in še vedno zagotavljajo dostopnost do zdravstvenih storitev: »Konec februarja smo na vhodu v zdravstveni dom organizirali medicinsko sestro, ki je usmerjala paciente. Le tako smo lahko obravnavali vse paciente in jim nudili obravnavo, ki so jo potrebovali. Kljub prostorskim omejitvam, težavam s kadri, zagotavljamo nemoteno zdravstveno varstvo. ZD Tolmin z zdravstvenimi postajami pokriva veliko geografsko območje, zato je stalno zagotavljanje nujne medicinske pomoči ključna. V okviru razširjenega programa bo tako poskrbljeno tudi za nujno zdravstveno varstvo prebivalcev.« Tomaž Gantar, minister za zdravje, je pohvalil primer dobre prakse: »V zadnjem času je zdravstvo, posebno primarno zdravstvo, postavljeno pred nove izzive, ki so pokazali njegove najbolj ranljive dele, to so kadri. V Zdravstvenem domu Tolmin ste se izredno dobro organizirali in pacientom omogočate nemoteno obravnavo, tudi v specialističnih ambulantah. Sodelovanje vseh deležnikov je v času med in po epidemiji obrodilo sadove. Na tem mestu bi rad pohvalil tudi župane občin ustanoviteljic ZD, ki prepoznavajo in razumejo težave svojih občanov ter stremijo k iskanju rešitev.«

Pred zdravstveno postajo Bovec so ministra pričakali Valter Mlekuž, župan Občine Bovec in direktorica Katarina Barbara Ostan. Pogovarjal se je z obema zdravnikoma dveh bovških ambulant Bojanom Rustjo dr. med. in Zdravkom Kravanjo, dr. med, ki sta ministra podrobno seznanila z vsemi težavami, s katerimi se soočajo. Izpostavila sta, da so prebivalci tega območja v težkem položaju, saj nujna medicinska pomoč zaradi oddaljenosti od regijske bolnišnice in Zdravstvenega doma Tolmin ter slabe infrastrukture do njih ne pride pravočasno. 

Po ogledu zdravstvene postaje se je srečal še z Valterjem Mlekužem, županom občine Bovec, ki je izpostavil pomen zagotavljanja zdravstvenih storitev tako za prebivalce občine kot za turiste, ki obiščejo Bovec. Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem povedal: »Iskanje ustreznih rešitev mora biti v korist vseh uporabnikov zdravstvenih storitev Zdravstvenega doma Tolmin. Prepričani smo, da bo dodaten program omogočil izvajanje del začrtanih aktivnosti ustanoviteljev zdravstvenega doma. Za območje, s tako velikim številom prebivalcev, ki je geografsko razgibano, je zagotavljanje nujne medicinske pomoči, predvsem v odročnejših predelih, ključnega pomena."  

 

vir: Ministrstvo za zdravje

Oglejte si tudi