Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
8°C
NED.
20°C
11°C
Oceni objavo

ŠOLSKI PARLAMENT V BOVCU

V sejni sobi Občine Bovec je danes potekal šolski parlament, ob učencih OŠ Bovec, ki so pripravili tematike in vprašanja ter predloge, pa so se ga udeležili tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda in mentor Peter Vitez.

Šolski parlament sta vodila David Zorč in Tia Žagar. David je najprej predstavil dnevni red ter nakazal na problematiko, s katero se ukvarja šolski parlament, Tia pa je orisala aktivnosti, ki so jih izvedli v tem šolskem letu. Mentor šolskega parlamenta Peter Vitez je povedal, da so se za današnji dogodek pogovarjali že na začetku šolskega leta, pobudo pa je župan Valter Mlekuž takoj sprejel in podprl.

»Vi ste mladi in vi boste v prihodnosti prispevali k razvoju občine in upamo, da boste doma tudi ostali in tu živeli,« je poudaril Vitez.

Delo parlamenta je pohvalil tudi ravnatelj OŠ Bovec Iztok Kenda in izrazil zadovoljstvo, da so se lahko sestali pri županu. Ker je bila v uvodu podana tudi želja po šolskem Radiu, je ravnatelj odgovoril tudi na to pobudo:

» Z vsem, kar ste počeli med letom, sem zelo zadovoljen. Kar zadeva šolski Radio, pa ravno v teh dneh označujemo učilnice, v katerih bo omogočena brezžična povezava in bo wi-fi  dostop po vsej šoli. To je osnova za vzpostavitev šolskega Radia, saj prostor že imamo,« je poudaril Kenda.

Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je v pozdravnih besedah zatrdil, da je zelo zadovoljen, da se ta šolski parlament odvija v prostoru Občine Bovec, in nadaljeval:

»Tudi sam srčno upam, da boste ostali v domačih krajih in boste vi tisti, ki boste v prihodnosti krojili razvoj naše občine. Kdo ve, morda bo kdo od vas sedel tudi na županski stolček. Z delom šole sem dobro seznanjen in z njim zadovoljen, z vodstvom šole pa smo ves čas v tesnih stikih. Predvsem me veseli, da se že zdaj aktivno vključujete v debate o prihodnosti naše občine, sam pa sem, kot verjetno že veste, vedno pripravljen prisluhniti vsem dobrim predlogom,« je med drugim povedal Mlekuž.

V nadaljevanju so člani šolskega parlamenta postavljali vprašanja in podajali pobude. Spraševali so po novi telovadnici, kolesarskih stezah, parkirnih mestih, pločnikih za pešce, prostoru za mlade, poteh za rekreacijo s športnimi orodji ob njih, izpostavili so, da vse vasi nimajo več lastne trgovine in pri tem izpostavili Čezsočo, o urejenosti potoka Gereš, pobiranju smeti in podobno. Župan Občine Bovec Valter Mlekuž je na vsako vprašanje podrobno odgovoril in podprl njihove pobude. Šolski parlamentarci so bili z odgovori očitno zadovoljni, glede na eno od problematik pa so sestavili tudi skupni poziv lastnikom parcel. Nemalokrat se namreč zgodi, da se projekti Občine Bovec zaustavijo zaradi posameznih lastnikov parcel, ki ne dajo soglasja za še tako nepomemben poseg oziroma ne dajo privolitve za služnost.

»Vsem nam mora biti skupni interes predvsem varnost naših otrok, zato ob vsakem posegu pri urejanju ulic gradimo tudi pločnike, zelo pa si prizadevamo za ureditev kolesarskih poti. Nekaj daljših odsekov smo že uredili, trenutno pa se ukvarjamo s kolesarsko stezo od Male vasi čez tako imenovano Frnjažo. Prav tako načrtujemo tudi kolesarsko pot po levem bregu reke Soče do Kobarida,« je na pobudo o kolesarskih poteh odgovoril Mlekuž.

Prav v primeru izvedbe kolesarskih poti se zatika zaradi nesodelovanja lastnikov parcel, zato šolski parlament v imenu vseh bovških otrok poziva oziroma prosi lastnike parcel, da zaradi VARNOSTI OTROK omogočijo prehod kolesarskih poti tudi preko privatnih parcel.

Zapisal in foto: MILAN ŠTULC

Oglejte si tudi