Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

SLOVENSKA POBUDA ZA EVROPSKO POT MIRU

Posoški razvojni center in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju« sta v sredo na dvodnevni NETWORLD konferenci, ki je potekala v Stergulčevi hiši v Bovcu, gostila predstavnike 16 institucij iz 8 držav (Avstrija, Belgija, Bolgarija, Češka, Hrvaška, Italija, Madžarska in Slovaška) in dosegla podpis listine mednarodnega partnerstva ZGRADIMO EVROPSKO POT MIRU.

Vse udeležence je pozdravil podžupan Občine Bovec Miro Bozja, ki je izpostavil izjemno velik pomen in široko prepoznavnost Poti miru ter sporočilnost projekta označil za izjemen kulturnozgodovinski doprinos turističnemu produktu. Seveda pa tudi, kako pomembno je danes govoriti o sožitju narodov in ohranjanja miru.

Glavni namen tega mednarodnega srečanja je bila predstavitev pobude za partnersko sodelovanje ZGRADIMO EVROPSKO POT MIRU, ki temelji na dediščini 1. svetovne vojne. Gre za del evropskega kolektivnega spomina in lahko iz spominskih prostorov posameznih držav preraste v skupno dediščinsko in duhovno Pot miru. 9 držav je tako podpisalo slovensko pobudo za partnersko sodelovanje ZGRADIMO EVROPSKO POT MIRU.

Vesna Kozar, vodja projekta NETWORLD, je zbranim predstavila glavne rezultate, ki sta jih PRC in Fundacija, izvedla v Sloveniji, in sicer: priprava turističnih zgibank o Poti miru od Alp do Jadrana in mobilne aplikacije za Kobarid, vzdrževalna dela na muzeju na prostem Ravelnik, Kobariški zgodovinski poti in muzeju na prostem Park miru – Sabotin,  (so)organizacija številnih spominskih dogodkov (Koncert vojaških orkestrov, Koncert Bobni miru, Spominska prireditev pri Javorci, Koncert miru …), izvedba razstav o ženskah v prvi svetovni vojni, PZI za Sabotin, predstavitev soške fronte, Poti miru in projekta na številnih konferencah in dogodkih doma in v tujini, izobraževalno gradivo za mlade, smernice za upravljanje in trajnostni razvoj dediščine prve svetovne vojne, priprava priročnika o komuniciranju Poti miru itd.

Prav mednarodne izkušnje in izmenjave praks so Fundacijo pripeljale do ideje o pripravi Evropske Poti miru, ki bo združevala dediščino prve svetovne vojne po vsej Evropi. Zdravko Likar, predsednik uprave Fundacije, verjame v širše poslanstvo pobude za partnersko povezovanje v 9 državah:

»Evropo so v preteklosti doletele številne vojne. Zato si Evropejci nadvse želimo predvsem miru. Pot miru je izraz te velike želje. Povezovanje, sodelovanje in prijateljstvo med narodi so prava pot  za preprečevanje spopadov. Evropska Pot miru ne bo le spomin, temveč predvsem plemenita ideja o nujnosti mirnega sožitja med evropskimi narodi.«

Izkušnje vrednotenja in promocije dediščine prve svetovne vojne v Podonavju

Za uresničevanje skupnih ciljev so partnerji iz 9 držav – vključno s Slovenijo – podpisali listino partnerstva »ZGRADIMO EVROPSKO POT MIRU«, ki jih je povezala v prizadevanjih za ohranjanje in interpretacijo zgodovinske dediščine 1. svetovne vojne. Po pozitivni izkušnji v mednarodnem projektu NETWORLD (Interreg Transnacionalni Program Podonavje) organizatorja dogodka ocenjujeta, da je nadaljevanje partnerskega sodelovanja ključno pri prizadevanjih za prepoznavnost dediščine prve svetovne vojne:

»Veseli smo, da v Posoškem razvojnem centru skupaj s partnerji iz še osmih evropskih držav, med njimi je tudi Fundacija Poti miru v Posočju, uspešno zaključujemo projekt NETWORLD. Posebej smo ponosni na doseženo povečano prepoznavnost o dogodkih in dediščini 1. svetovne vojne, tudi med mladimi. Obisk zgodovinskih točk, povezanih z dogodki iz te vojne, se je okrepil. Projekt NETWORLD je narekoval tesno sodelovanje z drugimi državami, ki ga moramo nadaljevati.« je prepričana mag. Almira Pirih, direktorica PRC.

Pot miru od Alp do Jadrana že tri leta na poskusnem seznamu za vpis na UNESCO

Fundacija je na konferenci skupaj z italijanskim partnerjem Promoturismo FVG predstavila Pot miru od Alp do Jadrana, ki je po Evropi zgled, kako ohranjati »in situ« dediščino ter razvijati kulturni turizem.

»Skupaj s Posoškim razvojnim centrom ter drugimi partnerji iz Slovenije (Mestna občina Nova Gorica, ZRC SAZU, Javni zavod za upravljanje dediščine in turizem Pivka) in Italije (Promoturismo FVG, Agencija ERPAC, Občina Ragogna, Razvojna agencija VEGAL in Dežela Benetke) smo v okviru Programa Interreg V-A Italija – Slovenija 2014-2020 začeli izvajati strateški projekt WalkofPeace, ki nadgrajuje vse dosedanje čezmejne projekte in pobude. S projektom bomo dokončali Pot miru od Alp do Jadrana, da postane prava daljinska pohodniška pot, v idejo Pot miru bomo vključili še druge kraje izven območja soške fronte in ki imajo  dediščino prve svetovne vojne (Pivka, Ragogna, Benetke, …), dokončali bazo padlih vojakov iz območja soške fronte, izvedli nekaj naložb v dediščino, muzeje in Info centre, pripravili razstave, organizirali dogodke, izvedli številna izobraževanja za različne ciljne skupine. S tem prispevamo k dolgoročnemu ohranjanju dediščine in spomina na prve svetovne vojne ter razvoju kulturnega turizma«, pripoveduje Maša Klavora iz Fundacije Poti miru v Posočju.

Pot miru od Alp do Jadrana je UNESCO leta 2016 vpisal tudi na Poskusni seznam svetovne dediščine. Delovna skupina za pripravo nominacije je določila šest ključnih lokacij, na katerih bo temeljila kandidatura za vpis na UNESCO Seznam svetovne dediščine.

»V nadaljevanju bo še večji poudarek na nadnacionalnem in humanističnem značaju dediščine prve svetovne vojne, ki lahko prispeva k ohranjanju miru in sožitju,« sklene Maša Klavora.

Med najvidnejšimi gosti na konferenci Flandrija, ki je v petih letih privabila 3 milijone obiskovalcev

Med najvidnejšimi gosti mednarodne konference ZGRADIMO EVROPSKO POT MIRU sta bila Turistična organizacija Visit Flanders in muzej In Flanders Fileds Museum iz mesta miru Ypres v Belgiji, ki sta v petih letih gostila več kot tri milijone obiskovalcev. Poudarila sta, kako pomembno je sodelovanje na področju zgodovinske stroke, turizma, medijev in drugih dejavnosti. Predstavila sta izkušnjo raziskovanja in vrednotenja dediščine ter razvoja in promocije turistične destinacije na osnovi dediščinskega turizma prve svetovne vojne.

V sklopu mednarodnega srečanja so predstavniki 17 organizacij iz vseh sodelujočih držav predstavili svoje glavne rezultate in izkušnje iz časa obeleževanja 100-letnic konca prve svetovne vojne ter ideje za prihodnja sodelovanja. Agencija za razvoj in marketing v turizmu Nea Culpa pa je dodala sodoben pogled na razvoj in promocijo kulturnega turizma. Gostitelji so prisotne na koncu povabili še na voden ogled muzeja na prostem Kolovrat, ki je kot terasa mediteranskega duha sredi Alp z izjemno ohranjenimi ostalinami prve svetovne vojne in nemške kostnice pri Tolminu.

Več informacij:

Maša Klavora, Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«: info@potmiru.si, 031-206-902

Vesna Kozar, Posoški razvojni center: vesna.kozar@prc.si, 031-381-692

Po izjavi za javnost pripravil MILAN ŠTULC

Foto: ARHIV FUNDACIJE POTI MIRU V POSOČJU in ROBERT KOKOŠIN

Oglejte si tudi